Slovenija
12 ogledov

Kangler vložil zahtevo za odstop

slovenija 17.11.07 Franc Kangler zupan Maribora, volilni in programski kongres S Saša Despot
Franc Kangler je na zadnji dan leta vložil zahtevo za odstop z mesta mariborskega župana. Ostaja aktiven politik, vendar "v senci". Kaj to pomeni, ni pojasnil.

Njegov odhod so Mariborčani zahtevali na več protestih. Tudi če se je sprva branil oditi, češ da bo s tem Mariboru povzročil veliko škode, je v začetku decembra le napovedal, da bo odšel do konca leta in danes svojo obljubo tudi uradno uresničil.

Pravi, da je držal besedo, ker "njegove besede v politiki nekaj veljajo", o odstopu je že obvestil službo mestnega sveta, vodenje občine pa prevzema podžupan Milan Mikl.

Delo ljubljanske levičarske politike

"Moji volilci so delavni volilci, to so tisti, ki delajo vsak dan. Niso tisti, ki imajo več kot 10 ali 15 ur časa za zapravljanje na Facebooku. Nekateri protesti, ki so se zgodili, so bili dobro načrtovani in vodeni. Ne bom govoril o stricih iz ozadja. Nekateri so nasedli centralistično vodenemu boju. Maribor je bil zmeraj socialno pereče okolje in nekateri v Mariboru so temu nasedli. Prepričan sem, da za temi protesti, temi vstajami, ne stoji mariborska lokalna politika, pač pa centralna ljubljanska leva politika," ocenjuje Kangler.

Meni, da ljudje, ki stojijo za protesti oziroma predstavljajo alternativo sedanjemu mestnemu vodenju, niso Mariborčani, med njimi našteva Borisa Vezjaka, Saša Pelka, Boštjana Zagoraca in Vesno Vuk Godina, ki je prejšnji teden podžupanu Miklu prinesla pečeno hobotnico in zahteve Facebook skupine Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora.

Ni želel napovedati, ali bo kandidiral

Njegova lista bo imela na volitvah svojega kandidata. Ali bo kandidiral sam, ni hotel povedati. "Ne umikam se iz politike, mogoče bom več v senci, a ostajam aktiven politik," pravi.

"Počakajte na to senco, da sonce vzide in boste pravočasno ugotovili, kakšni so moji nameni," pa je Kanglerjev odgovor na vprašanje, kaj pomeni, da bo deloval v senci: "Nekateri, predvsem ultralevičarji, se v Mariboru niso sprijaznili, da sem zmagal v prvem krogu, zato so mi kar hitro poslali več kot sto policistov in kriminalistov. Dovolite mi, da nekatere postopke zaključim. Prepričan sem, da jih bom uspešno, ker vem, česa sem sposoben, česa sem kriv in česa nisem kriv. Žalostno za to državo pa je to, da mene preganjajo zaradi ptičje hišice in zato, ker nisem pustil, da nekoga vržejo na cesto, ter da mene ovadijo, ker sem predlagal mestnemu svetu, da zgradimo dom za ostarele. Nekdo pa Ljubljansko banko sprazni za 200 milijonov evrov, da zgradijo nacionalni projekt. Pa mu še do danes niso potrkali na vrata, kot so meni, me vozili po Mariboru in mesto preletavali s helikopterjem. Ti levi strici iz ozadja so želeli narod v Mariboru dvigniti na noge."

Volitve predvidoma sredi marca

Državna volilna komisija je že dobila odstopno izjavo Kanglerja, nadomestne županske volitve bodo razpisane v roku 15 dni. Volitve za novega mariborskega župana bodo predvidoma sredi marca.

"V Mariboru je dovolj modrosti med volilci, da bodo znali izbrati takšnega župana, kot si ga mesto Maribor želi, ne kot ga nekateri delegirajo. Županova lista bo po vsej verjetnosti imela dobrega kandidata. Prepričan sem, da bodo volilci znali preteklo delo koalicije dobro nagraditi," je izjavil Kangler.

Nepotrjen svetniški mandat

Mariborčani so mu oktobra 2010 zaupali drugi županski mandat. Dvaindvajsetega novembra ga je iz svojih vrst zaradi neetičnega ravnanja in izražanja nespoštovanja do institucij pravne države izključila tudi stranka SLS. Dodaten gnev javnosti je Kanglerju nakopala njegova izvolitev v državni svet 21. novembra, čeprav mu svetniki na ustanovni seji kot edinemu niso potrdili mandata. Po nasilnih izgredih v Mariboru 3. decembra je nato čez tri dni sprejel odločitev o odstopu.

Komentarjev 25
  • privat 10:08 20.januar 2013.

    ne to je lepo,da ostaja na politiki,ker je to izraz celotne politične elite...pač vse je mogoče!!

  • gec 08:17 02.januar 2013.

    KLOBOsač,tebi tudi psihiater ne more več pomagat......

  • gec 08:15 02.januar 2013.

    ma dej lopov dupleški odjebi že enkrat