Slovenija
33 ogledov

Kangler (še) ne gre v zapor

Franc Kangler BC/Mediaspeed
Vrhovno sodišče povozilo odločitev višjega in okrožnega sodišča pri dodeljevanju občinskega stanovanja vedeževalki Karin. Kanglerja boli, da se je po Mariboru toliko časa sprehajal kot obsojenec.

Vrhovno sodišče je razveljavilo pravnomočno obsodbo nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja na sedem mesecev zapora in zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v novo sojenje. Očitno so vrhovni sodniki našli precejšnje luknje v sodbi, kajti v obrazložitvi se sklicujejo predvsem na kršitev 371. člena zakona o kazenskem postopku. Po tem lahko sklepamo, da je sodba "nerazumljiva, nasprotuje sama sebi, zanjo ni razlogov, ali pa so ti nejasni in v precejšnji meri s seboj v nasprotju". Kot pravi Kanglerjev zagovornik Marko Bošnjak, sodbe vrhovnega sodišča še nima, je pa z njeno vsebino neuradno seznanjen. "Ugotovljene so bile številne elementarne kršitve, tako da pričakujemo, da bo sodišče v ponovnem postopku ravnalo zakonito in gospoda Kanglerja oprostilo obtožb."

Bošnjak dodaja, da je to tudi jasno opozorilo sodiščem, da morajo ne glede na pričakovanja medijev in javnosti ravnati v skladu z zakonom in ustavo. Kangler in njegov zagovornik sta ves čas sojenja opozarjala, da so prisluhi, ki so bili ključni dokaz tožilstva, nezakoniti. Zdaj Bošnjak pravi, da je vrhovno sodišče že pri sami pravni opredelitvi našlo takšne napake, da se do tega sploh ni opredelilo. "To pa pomeni, da prisluhi v ponovnem sojenju ne bodo mogli biti del dokaznega gradiva," dodaja Bošnjak. 

Tožilstvo je Kanglerju, Ježoviti in tudi direktorici stanovanjskega sklada Tanji Vindiš Furman, zoper katero so bile sicer obtožbe umaknjene, očitalo kazniva dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter ponarejanja listin. Obtožnica se je nanašala na sporno dodelitev službenega stanovanja Ježoviti, ki ga je prejela kot članica sveta invalidov, posvetovalnega telesa župana, kamor pa je bila imenovana šele dan po objavi razpisa za dodelitev treh stanovanj.

"Franc Kangler je storil kaznivo dejanje zlorabe najvišje funkcije lokalne oblasti in je s tem zlorabil zaupanje občanov ter sveta invalidov. Sodišče je ugotovilo, da gre za koruptivno dejanje, ki ga okrajno sodišče upravičeno ocenjuje kot škodljivo, z negativnimi vplivi na družbeni razvoj in zaupanje javnosti v državo." Ocenilo je tudi, da je predlagana zaporna kazen primerna in pravična, je sodbo, ki je skoraj v celoti sledila predlogu tožilstva, takrat komentiral vodja mariborskih tožilcev Drago Šketa.

Kazen tudi za Ježovito

Ob tem je bila pravnomočno obsojena tudi  vedeževalka Karin Ježovita, ki ji je sodišče prisodilo pet mesecev pogojne in 5.000 evrov denarne kazni. "Sem zadovoljen, ker je bila zanjo izrečena pogojna kazen in ne bo odšla na kakšno prestajanje zaporne kazni," pa je takrat dejal njen zagovornik Viktor Osim. 

Kangler je zaradi omenjene sodbe izgubil sedež v Državnem svetu. Članu državnega sveta namreč mandat preneha, "če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev." Spomnimo, da državni svetniki Kanglerju sprva mandata niso potrdili in da je državni svetnik postal šele po odločitvi ustavnega sodišča.

Komentarjev 4
  • Kaco Blento 14:17 01.avgust 2014.

    Grem jst namesto njega ni problema.Bom saj imel streho nad glavo pa tople obroke,zdravstveno oskrbo ki mi jo ni treba plačat, brez plačni internet ... pa še kej bi se najdlo.D

  • puksicd 11:35 01.avgust 2014.

    To je neverjetno. Tip je nakradel več milijonov (in verjetno ravno iz tega "fonda" črpa za podkupnine), ampak če ta ogabnež po nekem čudnem ključu ne bo šel v zapor, bomo poskrbeli, da bo še enkrat GOTOF!

  • supreme 10:03 01.avgust 2014.

    ne bo. ker je država gnila in ščiti barabe in kriminalce, itd .......