Slovenija
40 ogledov

"Zanikam, da sem ravnal koruptivno"

Franc Kangler Nino Verdnik
Sum korupcije na relaciji mariborski župan - Farmadent. Kangler o odstopu ne razmišlja. K izstopu iz stranke ga poziva prvak SLS Radovan Žerjav.

Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila več sumov koruptivnih dejanj na relaciji mariborski župan Franc Kangler in več oseb iz družbe Farmadent. Kangler očitke zavrača. "Zanikam, da sem ravnal koruptivno," je dejal in poudaril, da ne razmišlja o odstopu. Ga je pa k izstopu iz stranke pred današnjim vrhom koalicije po navedbah STA pozval minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter predsednik SLS Radovan Žerjav.

Kangler trdi, da so pri komisiji upoštevali le izjave nekdanjega direktorja Farmadenta Leopolda Donka, zoper katerega so lani v podjetju podali kazensko ovadbo. Kangler je dejal, da je Donko v enem letu porabil 200.000 evrov, v drugem pa 150.000 evrov. Za pot v Rusijo je po Kanglerjevih besedah porabil 25 tisočakov.

"Morali smo ukrepati in postaviti prokurista, ker je neupravičeno porabil davkoplačevalski denar. Mestnemu svetu sem pripravljen vse to predstaviti in to bomo tudi obravnavali na mestnem svetu. V tem primeru sem ravnal v duhu, da zaščitim občinsko premoženje," je še dejal.

KPK: Ugotovitve so objektivne

Na protikorupcijski komisiji poudarjajo, da so ugotovitve komisije objektivne in temeljijo na pridobljenih izjavah, podatkih in listinski dokumentaciji. "Kanglerjeva izjava je neresnična, saj je iz dokumenta, ki ga je izdala komisija, razvidno, da je senat komisije na seji opravi razgovor z Donkom, pooblaščene osebe komisije pa so opravile posamezne razgovore z nekaterimi osebami, ki bi lahko podale informacije v zvezi z omenjenim primerom," so sporočili v izjavi za javnost. Poleg tega so, kot zatrjujejo, zahtevali in pridobili podatke, obsežno dokumentacijo ter informacije s strani več pravni oseb (vključno z družbama Farmadent in Salutor) in državnih organov (vključno z Okrožnim državnim tožilstvom in Okrožnim sodiščem v Mariboru).

Sedanji direktor Farmadenta Aleš Mlinarič je sicer še pojasnil, da podjetje nima več pogodbe z odvetnikom Kolškom, prav tako ne sodelujejo več s podjetjem nekdanjega poslanca Pečeta.

Očitani grehi

Danes so s Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) sporočili ugotovitve, da je Kangler  s svojim ravnanjem večkrat izpolnil znake korupcije.Kangler je tako po ugotovitvah KPK v nasprotju s svojimi pooblastili vplival na direktorja družbe Farmadent, ki  je v posredni lasti Mestne občine Maribor, da je ta sklenil pogodbo z družbo Salutor; lastnik te je Sašo Peče, nekdanji poslanec, ki je tako pridobil neupravičeno premoženjsko korist v višini 98.400 evrov.

Kangler je poleg tega dosegel, da so za prokuristko Farmadenta imenovali Dušanko Jurenec, ki je za svoje delo vsak mesec dobila slabih 10.000 evrov bruto plače. Jurenčeva je nekdaj vodila Kanglarjev kabinet.

Svoj vpliv je izkoristil tudi za to, da je Farmadent sklenil pogodbo za svetovanje in zastopanje z odvetnikom Zvonkom Kolškom.

Poleg tega je Kangler "v nasprotju s svojimi pooblastili in dolžnostmi posredoval ter dosegel sklenitev kreditne pogodbe med družbama Farmadent in RTS v višini 100.000 evrov".

"Sistematični klientelizem"

Pri tem KPK ocenjuje, da je Kangler sistematično zlorabljal javno funkcijo, pooblastila in druge pristojnosti. "Oziroma zapisano v 'nepravnem' jeziku: sistematičen klientelizem župana in z njim povezanih oseb na škodo javnih sredstev ter javnih podjetij," so zapisali na KPK.

Svoje ugotovitve in pridobljeno dokumentacijo so kot ovadbo predali pristojnim organom.

Po županovem diktatu tudi posojali denar

Nadzorniki Farmadenta, ki je v posredni 100-odstotni lasti Mestne občine Maribor, so marca razrešili z mesta direktorja Leopolda Donka.

Donko je v intervjuju za časnik Dnevnik razkril kar nekaj Kanglerjevih nečednosti v Farmadentu. Potrdil je, da so Duško Jurenec kot prokuristko zaposlili po Kanglerjevem diktatu, v županovi pisarni mu je bilo enostavno rečeno, da se bo Jurenčeva prihodnji dan zaposlila pri njih. 

Že leta 2010 je Kangler zahteval tudi zaposlitev Saša Pečeta, vendar so se na koncu dogovorili za sklenitev svetovalne pogodbe, po kateri Pečetovo podjetje prejema 3600 evrov bruto na mesec.

Po naročilu Kanglerja je moral Farmadent tudi odobriti več posojil, tudi mariborski televiziji RTS, Marpromu, podjetju Zim, je Donko še dejal v intervjuju za Dnevnik.

Komentarjev 19
  • Igor Andolšek 00:57 21.november 2012.

    ne rabš zanikat...narod ti bo sodil...kot Sadamu !

  • Žurnalček 21:58 18.november 2012.

    S tem ko zanika , je vse povedano. Zakaj enostavno ne reče , da je deloval izključno v interesu MB in , da kaj drugega kot to, sploh ne zna. Polcaj, mal si pretu, no ne mal za nas v ...prikaži večv LJ, tiste pod tabo lahko nateguješ v MB , Slovenije pa ne ! Ne da si gotof , ti si politična CRKOTINA .

  • feferon 19:57 15.november 2012.

    Da tako dolgo izvaja koruptivne manevre, pa mu šele zdaj stopijo na rep...SMRDI DO NEBA.