Slovenija
33 ogledov

Kangler vendarle državni svetnik

Stajerska20.11.08...Maribor..Franc Kangler...zupan...Foto: Nino Verdnik Žurnal24 main
Nekdanji župan Maribora Franc Kangler, ki ga bremeni več ovadb zaradi domnevne zlorabe položaja, bo vendarle grel stolček v državnem svetu, saj je ustavno sodišče razveljavilo sklep o nepotrditvi njegovega mandata.

Ustavno sodišče je objavilo odločbo, s katero je odločilo, da se sklep državnega sveta (DS), da se ne potrdi mandat izvoljenega člana DS Franca Kanglerja, razveljavi. Hkrati je sodišče Kanglerju potrdilo mandat, ki so mu ga elektorji na burnih novembrskih volitvah podelili kot predstavniku lokalnih interesov iz mariborske volilne enote.

Odločitev sodišča ni nepričakovana, saj so že ob odločitvi svetnikov na decembrski ustanovni seji DS, na kateri jih večina zaradi obtožb na račun Kanglerja njegovega mandata ni želela potrditi, pravniki napovedovali takšen izid. 
Kangler je tako odslej eden od državnih svetnikov, s čimer je sodišče že seznanilo državni svet, tam pa so obljubili, da bodo odločbo spoštovali.

Njegova izvolitev botrovala njegovemu odstopu

Na dan volitev 21. novembra lani so pred stavbo, v kateri mu je svoj glas kljub velikemu nezadovoljstvu Mariborčanov namenilo 25 od 38 svetnikov, potekali nasilni protesti. Kanglerja so morali takrat iz rotovža na varno pospremiti policisti. Prav ti dogodki so nato sprožili še množičnejše proteste, zaradi katerih je bil Kangler pozneje primoran napovedati svoj odstop z županske funkcije.

Pričakuje odstop ali vsaj opravičilo državnih svetnikov

"Pričakujem in upam, da bo kdo od tistih ultra levičarjev v državnem svetu, ki so neupravičeno zavrnili moj mandat, odstopil ali se mi vsaj javno opravičil," je dejal v odzivu.

"S tem so (državni svetniki) ponovno dokazali, da imajo v Sloveniji dvojne kriterije, glede na to da še en županski kolega sedi v državnem svetu. Po drugi strani pa sem vesel, da Slovenci še lahko upamo, da imamo pravno državo in pravni red in da ustavno sodišče ne deli Slovencev na leve in desne, na prave in neprave," je še povedal Kangler.

Zbirajo podpise za njegov odstop

Na odločitev ustavnega sodišča se je odzval neodvisni kandidat za župana Maribora Andrej Fištravec. Po njegovem mnenju dejstvo, da Kangler postane državni svetnik, "ni v interesu lokalne skupnosti, ki je Kanglerju jasno in glasno na ulici sporočila, da je 'gotof'". Ob tem je sporočil, da na njegovi spletni strani zbirajo podpise pod peticijo za odstop Kanglerja z mesta državnega svetnika.

Komentarjev 13
  • feferon 10:34 23.februar 2013.

    Saj ne rabimo tožilstva in protikorupcijske komisije, ko pa vsi lopovi delajo kar hočejo.

  • Žvižgač 19:33 22.februar 2013.

    Sramota za Ustavno sodišče, da lahko kriminalca ustoliči za državnega svetnika.

  • Zvone Lampret 19:33 22.februar 2013.

    jest sem govno,nič hudga, sem vsaj SLOVENC,ti vico si pa en zagaman srbin,in veš kam je treba srbe, .. ....!