Slovenija
102 ogledov

Kaos pri odmeri nadomestila: položnica za isto stanovanje stari in novi lastnici

položnica nusz bralka
Položnico za isto stanovanje dobila stari in novi lastnik, to pa še ni vse, saj je za isto stanovanje vsak dobil različen znesek.

Naša bralka je stanovanje v Ljubljani v začetku novembra prepisala na hčerko, spremembo so vpisali v zemljiško knjigo in uredili vse potrebno na davčni upravi. Zdaj sta položnico za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča dobili tako ona kot njena hči. "Če bi odmero naredili v času pred prepisom, bi morala položnico dobiti jaz, če kasneje pa hči, ni pa mi jasno, zakaj sva jo dobili obe, saj v nobenem trenutku nisva bili lastnici obe,“ pravi. Dodaja, da sta se s hčerjo seveda tako slišali in bosta vložili pritožbo, če pa bi stanovanje prodala na trgu, bi položnico najbrž plačala oba. 

Eno kopijo vedno še na občino? 

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) bralki predlagajo, naj vloži pritožbo, na podlagi katere bodo preverili, ali je prišlo do napake in zakaj ter morebitno napako tudi popravili. Krivdo za napako pa valijo nanjo; trdijo namreč, da bi morali lastniki skladno z odlokom o nadomestilu sporočiti vse spremembe, ki vplivajo na določitev višine in spremembo statusa zavezanca. 

Ali je dopustno, da občina od lastnikov nepremičnin zahteva, naj ji pošiljajo podatke, ki jih uredijo že v zemljiški knjigi ali v drugih evidencah, nam na ministrstvu za javno upravo v enem tednu niso uspeli odgovoriti. 

V Kamniku ne valijo vsega na občane

V občini Kamnik pa dolžnosti obveščanja ne valijo na občane, ampak podatke za odmero nadomestila prevzemajo iz uradnih evidenc. Lastnik mora podatke sporočili le, če ni tudi uporabnik nepremičnine, saj tega iz uradnih evidenc ni mogoče ugotoviti. Opozarjajo sicer, da podatke za odmero prevzamejo na določen presečni datum in da lahko do sprememb lastništva pride v času od zajema podatkov do izdaje položnic, v tem primeru pa je potrebno vložiti pritožbo. 

Čeprav finančna uprava odmerja in pobira vse davke, pa več kot pol vseh pritožb dobijo zaradi teh nadomestil, lani jih je bilo 11.422. Podatke za odmero namreč pripravijo občine, finančna uprava pa le natisne odločbe in jih pošlje. Katera občina ima glede na število izdanih odločb največji delež pritožb, pa ne vedo, saj teh podatkov ne spremljajo. 

V Ljubljani so lani izdali 105.402 odločbi, pritožilo se jih je 1544, ugodili pa so dvema tretjinama (1053). "Večna pritožb se je nanašala na dejstvo, da prejemniki odločb niso bili več lastniki nepremičnine, česar nam niso sporočili, zato baza podatkov v njihovem primeru ni mogla biti posodobljena," pravijo na Mestni občini Ljubljana.

Se vam je zgodilo kaj podobnega? Sporočite nam prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 9
  • Avatar čavez
    čavez 09:56 25.november 2014.

    Krade z nasmeškom.

  • Avatar čavez
    čavez 09:56 25.november 2014.

    Eden od vodilnih lopovov v Sloveniji.

  • Avatar Zala
    Zala 06:46 25.november 2014.

    Janković je zvit, ko presta, a da v naslovu zapišete, da je on odgovoren za dvojno obdavčitev je pa skrajno "bolano". .................... ................ ..................... ............. ........... ..... .... . Župan brska po zemljiških knjigah in izpisuje položnice za davek. Ali ...prikaži več resnično tako podcenjujete IQ bralcev? .................. .............. Raje bi stopili do Geodetska uprava, Zemljiška knjiga in Davčni urad in jih vprašali po evidencah...... to so tisti, ki imajo na vesti dvojne obdavčitve.