Svet
20 ogledov

Kaos v Prištini, policija uporabila solzivec

Nemiri v Prištini Reševalni pas/Twitter
Kosovski premier Isa Mustafa je bil dvakrat zadet z jajci, solzivec se je pojavil v kosovskem parlamentu, sinoči tudi neredi na ulicah.

V Prištini je včeraj prišlo do neredov na ulicah. Na osrednji policijski postaji je potekalo zaslišanje vodje opozicije Albina Kurtija, ki je prejšnji teden v parlamentu kot protest proti dogovoru s Srbijo uporabil solzivec.

Že po Kurtijevem prijetju je njegovo gibanje "Samoopredelitev" zbiralo aktiviste, ki so se zbirali pred policijsko postajo. Metali so kamenje na policijo, ki je uporabila solzivec, da bi jih razgnala.  Že pred tem so bili po navedbah policije v spopadih ranjeni trije protestniki in sedem policistov.

Ne bodo odnehali

Kurti je kasneje lahko zapustil postajo in je zbranim podpornikom dejal, da se vidijo na naslednjem zborovanju. "Ne bomo se vdali. Ostanimo enotni," je dejal. Kurti je sicer na čelu nasprotovanja dela politike dialogu, ki ga Kosovo vodi s Srbijo, še posebej nedavnemu dogovoru, ki med drugim predvideva vzpostavitev skupnosti srbskih občin na severu Kosova. Po mnenju opozicije bo ta korak še poglobil etnične delitve in okrepil vpliv Srbije na Kosovu.

Nasprotniki dogovora so v zadnjem času na različne načine motili seje parlamenta, metali so jajca in piskali s piščalkami. Minuli četrtek je Kurti v parlamentu odvrgel solzivec, zaradi česar sta dva poslanca omedlela. Incident so obsodili vlada in tuja veleposlaništva v državi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • dragec 16:01 13.oktober 2015.

    menda kosovarji protestirajo proti sprejetja te neumne prištinske Univerze