Svet
16 ogledov

Sporočila preživelih so bila lažna

trajekt zerjav
1/9
EPA
Potem ko je policija izdala zaporni nalog za kapitana in še dva člana posadke, so kapitana že aretirali. Potapljači uspeli priti v notranjost trajekta. Še vedno pogrešajo več kot 270 potnikov nesrečnega južnokorejskega trajekta.

Po poročanju spletne strani The Wall Street Journal so kapitana trajekta, 69-letnega Leeja Joona Seoka, policisti aretirali v petek zvečer.

Tiskovni predstavnik policije in tožilstva so pred tem potrdili, da so izdali zaporni nalog za kapitana in dva člana posadke potopljenega trajekta. Tožilstvo jo je vložilo po skupni preiskavi tožilstva in policije, je povedal predstavnik obalne straže.

Kapitan in večina od 28 članov posadke so preživeli, saj so trajekt zapustili, še preden je potonil. Potnikom pa so skoraj uro od začetka težav naročali, naj ostanejo na svojih mestih in naj trajekta ne zapuščajo, tako da so mnogi ostali ujetih v kabinah in niso imeli prave možnosti za rešitev.

V četrtek so kapitana že zaslišali kot osumljenca. Opravičeval se je žrtvam in svojcem, vendar pa ni dal jasnih pojasnil o vzroku nesreče.

Potapljači uspeli priti v notranjost trajekta

Na kraju nesreče še vedno poteka reševalna akcija, čeprav od srede niso našli novih preživelih. Kljub izredno težkim razmeram zaradi močnih vodnih tokov in slabe vidljivosti so potapljači 48 ur po nesreči danes dosegli preboj, ko so uspeli priti v notranjost potopljenega trajekta. Po več poskusih so popoldne odprli vrata in vstopili v tovorni del trajekta, a zaradi tovora niso mogli naprej. Nekaj ur kasneje sta dva potapljača prišla do ene od kabin, kjer pa nista našla ničesar. Obalna straža je napovedala, da bodo iskanje nadaljevali vso noč.

Sporočila preživelih so bila lažna

Sporočila preživelih v nesreči trajekta so bila po sporočilu oblasti lažna. Po spletnih omrežjih so se včeraj pojavila sporočila, kot na primer "Še vedno sem živ … sem v kavarni, prosim pomagajte, zmanjkuje baterije, prosim verjemite mi" in "Moj telefon ne dela, sem v trajektu, ničesar ne vidim," ki naj bi bila poslana po več kot 24 urah od nesreče.

Sporočila so začela krožiti pri svojcih in vzbujala upanje, da so potniki trajekta preživeli nesrečo in čakajo, da jih rešijo. Ker so sporočila vsebovala veliko podrobnosti, so bili sorodniki izjemno presenečeni in razburjeni.

"Preiskava je pokazala, da so bila vsa sporočila lažna," je na svoji uradni strani na Twitterju sporočila policija. "Prosimo, da prenehate s podobnimi dejanji, ki družinam pogrešanih potnikov povzročajo bolečino. Škodoželjni delilci tovrstnih sporočil bodo kaznovani."

Razkritje o lažnih sporočilih je sprožilo ogromno zmede, nezaupanja in razočaranja, še posebej med sorodniki žrtev.

Za krmilom častnik in ne kapitan

Na dan sicer prihajajo novi podatki o dogajanju na plovilu v času nesreče. Kapitan med nesrečo ni bil za krmilom trajekta, temveč je bil za krmilom eden od častnikov. "Lahko da ga ni bilo niti na mostu … na mostu je bil tretji častnik," je dejal preiskovalec. Državni tožilec Park Jae Eok je povedal, da je trajekt v času nesreče vodil tretji častnik in ne kapitan, ki je bil takrat "v ozadju". Zakaj je zapustil poveljniško mesto, ni znano.

Poleg tega je preiskava pokazala, da je 68-letni kapitan Li Džun Seok pol ure po tem, ko je bil poslan signal v sili, še zavlačeval z začetkom evakuacije. Eden od članov posadke je dejal, da je bilo ob poslanem klicu na pomoč plovilo nagnjeno za že več kot pet stopinj, kolikor je kritičen kot, do katerega je plovilo še mogoče vrniti v normalen položaj.

Čakal z ukazom o evakuaciji

Pol ure po tem, ko so potnikom naročili, naj ostanejo, kjer so, je Li vendarle izdal ukaz, naj zapustijo ladjo. Na mostu je vladala zmeda, zato omenjeni član posadke ne ve, ali so ukaz o evakuaciji sporočili tudi potnikom ali ne. Več preživelih je namreč dejalo, da takšnega ukaza niso slišali.

Ko je vendarle bil izdan ukaz o evakuaciji, je bil trajekt že tako močno nagnjen, da posadka ni več mogla priti do potniških kabin. Zaradi poznega poziva k evakuaciji jim ni uspelo usposobiti reševalnih čolnov.

Medtem ko se iskanje pogrešanih nadaljuje, je na prizorišče prispel žerjav, s pomočjo katerega bodo na površje dvignili potopljeni trajekt. Na delu so tudi potapljači, ki poskušajo pomagati morebitnim preživelim na ladji, a jim težave povzročajo močni podvodni tokovi in nizke temperature.  

Pomočnik ravnatelja si je sodil sam

Pomočnika ravnatelja šole, ki so ga rešili s potapljajočega se trajekta, so našli mrtvega. Njegovo truplo so našli obešeno na drevesu v bližini telovadnice, v kateri so zbrani sorodniki pogrešanih, poroča tiskovna agencija Yonhap. "Točen vzrok smrti še ni znan," je dejal eden od preiskovalcev. 

Sorodniki in prijatelji pogrešanih v šoli čakajo morebitne novice in spremljajo poročanje medijev o nesreči. Šola je do 23. aprila zaprta, v državi pa so zaustavili tudi politično kampanjo pred prihajajočimi volitvami. Odpovedani so številni festivali, koncerti in drugi dogodki. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.