Svet
16 ogledov

Potapljači prišli do prvih trupel

Južnokorejski trajekt
1/7
Reuters
Kapitan trajekta, ki je potonil v sredo, trdi, da je z evakuacijo odlašal, ker se je bal, da bi tok odnesel potnike. Medtem je reševalcem uspelo priti do prvih potnikov.

Potapljači potopljenega trajekta so uspeli priti do prvih žrtev. Danes so se uspeli prebiti do tretjega krova v razbitinah, kjer so po navedbah reševalcev videli tri trupla. Uspelo jim je razbiti okna in vstopiti v kabino, kjer so bila trupla. Pričeli bodo z identifikacijo trupel. Pri tem jim bodo pomagali vzorci DNK, ki jih zdravniško osebje jemlje od sorodnikov pogrešanih potnikov.

Kapitan trajekta se je opravičil

"Žal mi je, da sem Južnokorejcem povzročil tako žalost, sklanjam svojo glavo v opravičilo družinam žrtev," je po včerajšnji aretaciji dejal 69-letni Lee Joon-seok, kapitan južnokorejskega trajekta, ki je potonil v sredo.

"Dal sem navodila za smer, nato pa sem odšel na stranišče in v tem času se je trajekt začel potapljati," je pojasnjeval svojo stran zgodbe. Največji očitek, ki leti na kapitana, je, da je z ukazom o evakuaciji odlašal kar pol ure. Pojasnil je, da je tako ravnal, ker se je bal, da bi močan tok odnesel potnike: "Tok je bil zelo močan, temperatura oceana pa nizka. Menil sem, da bo ljudi odnesel tok, če bi trajekt zapustili brez ustrezne presoje in rešilnih jopičev," je dejal. 

Potnikom so skoraj uro od začetka težav naročali, naj ostanejo na svojih mestih in naj trajekta ne zapuščajo, tako da so mnogi ostali ujetih v kabinah in niso imeli prave možnosti za rešitev.

Če bodo kapitana spoznali za krivega, mu grozi zaporna kazen najmanj petih let, lahko pa se zgodi, da bo šel v zapor do konca življenja.

Trajekt se je obnašal drugače

Poleg kapitana je bil aretiran tudi Cho Joon-ki, ki je krmaril ladjo v času nesreče. Po njegovih besedah se je trajekt obnašal drugače, kot je pričakoval. "Sam sem naredil napako, vendar se je krmilo obrnilo dlje, kot bi se moralo," je zatrdil.

Aretirali so še enega člana posadke. Vsi trije aretirani, kot tudi večina od skupaj 28 članov posadke, so preživeli, saj so trajekt zapustili, še preden je potonil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.