Šport
47 ogledov

Kar trije Slovenci med osmerico

SP kolesarstvo, mladinci EPA
Na kolesarskem svetovnem prvenstvu v Dohi so na preizkušnji mladincev v cestni dirki Slovenci dosegli lep ekipni uspeh, saj so se trije uvrstili med prvih deset.

Na svetovnem prvenstvu se je v kategoriji mladincev trojica slovencev prebila v prvo deseterico. Peti je bil Žiga Horvat, šesti Žiga Jerman, osmi pa Jaka Primožič. Vsi so 135-kilometrsko preizkušnjo končali s sedemsekundnim zaostankom za prvakom Dancem Jakobom Egholmom.

Egholm si je zlato medaljo priboril s pobegom, v boju glavnine za preostala mesta pri vrhu pa sta bila najmočnejša Nemec Niklas Markl in Švicar Reto Müller, ki sta si zagotovila srebro in bron. Slovenci, ki so že pred dirko veljali za nevarne tekmece, so imeli dobro izhodišče za napad v zaključku, tudi možnosti za medaljo, vendar so zaradi slabega dogovora ostali tik pod zmagovalnim odrom. Na dirki je sicer nastopilo šest Slovencev, Tadej Pogačar je bil 50., Martin Lavrič 87, Nik Čemažar pa preizkušnje ni končal.

"Ne vem, ali bi bil vesel ali bi se jokal od žalosti. Fantje so vso dirko pokazali vse odlike, vse so naredili, kot smo se zmenili. V zaključku pa je prišlo do komunikacijskega mrka in se niso dobro razumeli. Ko je bilo treba loviti, sta Horvat in Primožič rekla, da ne moreta, na koncu pa sta hotela povleči Jermana, ta pa je izbral drugo linijo, ker je mislil, da ne moreta ... tu je šla medalja. A lahko smo še vedno ponosni na naše fante, letos pač ni medalje, smo pa naredili ogromno v tej sezoni," je po dirki z mešanimi občutki dejal selektor ekipe Andrej Cimprič.

Slovenska ekipa je na dirki naredila vse, kar je bilo v njeni moči. Tudi tekmeci so se zavedali njene moči, zato so v zaključku nekateri tudi zapirali Slovence, da ne bi prišli do dobrega izhodišča. Trojica med deseterico je kljub rahlemu razočaranju v slovenskem taboru lep uspeh. Formulo v slovenski reprezentanci vidijo predvsem v dobrem delu v klubih in v čim večji udeležbi na dirkah. Naslednje leto v mladinski konkurenci večine teh tekmovalcev ne bo več, a so v slovenskem taboru prepričani, da imajo doma tudi novo nadarjeno generacijo.

"Vso dirko smo vozili odlično, bilo je zelo zahtevno, na koncu nam je zmanjkala organizacija vlaka. Delali smo na Jermana, a se nismo našli v sprintu in smo, po domače povedano, 'zajebali'," je bil po koncu dirke neposreden in razočaran Hrovat in dodal: "Trije smo bili med deset, medalja pa nam je spet ušla. Bomo pa v prihodnosti še pokazali, da lahko osvojimo medalje. Prestopamo v profesionalne vrste, upamo, da bomo še naprej tako uspešni kot doslej. Bomo videli."

"Ekipno smo dokaj dobro delovali, na koncu nam je zmanjkala organizacija v sprintu. Dogovor je bil popoln, a se žal ni izšlo. Taktika je bila, da se držimo skupine in da bi prišlo do sprinta. Ostalo nas je 20, od tega trije Slovenci, na koncu bi mene morali pripeljati do sprinta," pa je dogajanje opisal Jerman.

Penkova 13.

Med mladinkami je slavila italijanska kolesarka Elisa Balsamoi. V ciljnem sprintu je bila hitrejša od Američanke Skylar Schneider na drugem in Norvežanke Susanne Andersen na tretjem mestu. Na dirki so nastopile tudi tri Slovenke, najboljša med njimi je bila Karin Penko, ki je bila v času zmagovalke 13.

Preostali dve slovenski kolesarki Katja Kerpan in Hajdi Zajc sta nastopa končali v ozadju. Kerpanova je z zaostankom 10:02 minute za zmagovalko med 74 kolesarkami, ki so prišle v cilj, zasedla 63. mesto, Zajčeva pa je cestno dirko končala še mesto za njo.

Dan za varen avto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.