Slovenija
423 ogledov

Kartice za otroka ne vrzite stran

Kartica zdravstvenega zavarovanja Gregor Prebil
"Saj jo tako ali tako vsi vržejo stran. Dobili boste začasno potrdilo," je bralcu prijazno dejala uslužbenka ZZZS, ko je zase in za ženo po pošti na dom prejel evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja za tujino, za otroka pa ne. Določene kartice zavarovanja namreč veljajo pet let.

Listine so izdane za najmanj 30 dni in največ za pet let. Veljavnost izdane listine je odvisna od urejenosti obveznega zdravstvenega zavarovanja zavarovane osebe, so nam pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Za otroke veljavnost pet let

Listine se izdajo največ za eno leto zavarovanim osebam za čas začasnega bivanja v tujini,
največ za pet let upokojencem in po njih zavarovanim družinskim članom ter otrokom do dopolnjenega 18. leta, če niso sami zavarovanci.

V letu 2014 je bilo izdanih 708.641 evropskih kartic zdravstvenega zavarovanja ter 1.268 novih evropskih kartic zdravstvenega zavarovanja, kjer je bila predhodna preklicana zaradi izgube, kraje, ali ker jo je zavarovana oseba pogrešila. Podrobnejših podatkov, npr. o tem, koliko evropskih kartic zdravstvenega zavarovanja je bilo ponovno izdanih, ker so starši pomotoma zavrgli ali pogrešili še veljavno otrokovo kartico pa na ZZZS ne vodijo.

V primeru, da ste kartico izgubili ali pomotoma zavrgli, se lahko v času uradnih ur zglasite na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer brezplačno naročite novo kartico za obdobje do izteka izgubljene kartice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.