Šport > Nogomet
28 ogledov

Katalonci v strahu pred Birso po nasvet k Žurnalu24

Birsa El 9 esportiu Milan Barcelona Žurnal Grega Prebil El9.cat
"In nenadoma – Slovenec na San Siru," so zgodbo o slovenskem reprezentantu Valterju Birsi naslovili pri katalonskem športnem dnevniku El 9 esportiu.

Raje kot k sosedom Italijanom so se Katalonci po informacije o slovenski senzaciji Valterju Birsi pred tekmo med AC Milanom in Barcelono obrnili na Žurnal24. Pred derbijem tretjega kroga Lige prvakov so zapisali, da je Birsa v klub vstopil skozi zadnja vrata, njegova levica pa da je bila na zadnjih nekaj tekmah odločilnega pomena za ekipo, ki jo pestijo številne napake. 

"Birsa se je spremenil v pomembnega nogometaša Milana," po posvetovanju pri našem uredništvu piše novinar Sergi Hernández, ki se v zgodbi o udeležencu svetovnega prvenstva iz Južne Afrike spominja tudi besed njegovega nekdanjega trenerja iz Auxerra, Jeana Fernandeza.

Še vedno išče svoje mesto

"Bil je eden najboljših v tisti ekipi, igralec s posebnimi tehničnimi sposobnostmi," je pred leti dejal Fernandez. Katalonski novinar nadaljuje z opisom Birsinih začetkov pri Primorju in težkem privajanju na italijanski nogomet, kjer citira športnega direktorja Torina Gianluco Petrachija, pri katerem je Birsa igral kot posojeni nogometaš Genoe.

"Menim, da gre za vprašanje vlog. Ni še našel svojega mesta na igrišču. Rad igra za obema napadalcema, toda v Italiji se malokrat igra s takšno taktično postavitvijo 'trequartiste'. Pri nas bo vedno igral na krilu," je dejal Petrachi, medtem ko je Fernandez izpostavil tudi njegove pomanjkljivosti:

Pričakovali smo ga v Serie B

"Zanj je najbolje, da igra za napadalcema. Je dober igralec, ki ima nogomet v glavi in zna brati igro, ampak potrebno ga je oceniti tudi skozi fizične zmožnosti. Tudi pri Auxerrju je igral na krilu, kjer mu je primanjkovalo agresivnosti in požrtvovalnosti, kar bi ga naredilo za še boljšega."

Pri dnevniku El 9 esportiu pišejo tudi o presenečenju navijačev, ki so se tako kot v Sloveniji ("Pričakovali so, da bo poleti podpisal za ekipo Serie B!") odzvali z veliko dvomi, presenečen pa je bil tudi Fernandez.

Vedel, da je dovolj dober, toda to je Milan

"Ko so se pri Milanu poleti odločili za njegov prihod, so se navijači odzvali z veliko skepticizma. Zanje je bil skorajda nepoznan igralec, ki je v dveh letih le osemkrat začel tekmo v prvi postavi. 'Presenečen sem bil, vedel sem, da lahko igra v Serie A, toda Milan je nekaj povsem drugega'," je za športni dnevnik še povedal njegov nekdanji trener iz Francije.

"Birsa je izkoristil poškodbe, ki jih je (trener Massimiliano, op. a.) Allegri z ekipo utrpel na začetku sezone. Birsa je končno dobil priložnost, da igra na položaju 'mitjapunte' (ita. trequartiste, za napadalcem) in postal nepričakovani protagonist na San Siru. Zabil je dva gola, ki sta bila vredna šest točk, več kot polovico vseh, ki jih je osvojil Milan. Najmanj, kar mu je uspelo, je, da je dobil nekaj kredita pri navijačih. 'Je dober nogometaš. Ljudje ne vedo veliko o njem, ampak zagotavljam vam, da lahko igra zelo dobro,'" izjavo trenerja Massimiliana Allegrija navaja El 9.

Slovensko tržišče priljubljeno v Italiji

Katalonski kolegi so se dotaknili tud vedno bolj močne povezave med Italijo in Slovenijo, kjer igrajo številni slovenski nogometaši.

"Od izbruha Josipa Iličića v Palermu je slovensko tržišče vedno bolj priljubljeno. Konec koncev je tudi Parma kupila slovenski klub, ND Gorico, kjer je prav tako igral Birsa, s čimer bo nadzirala lokalno tržišče in kalila svoje mlade igralce. Letos je tja poslala 20 igralcev," je še zaključil Hernández.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.