Šport > Nogomet
14 ogledov

Katanec: "Lažje igramo z devetico in pol"

Birsa Slovenija Kanada Celje Arena Petrol prijateljska tekma Birsa Lazarević Gregor Katič
Gol Valterja Birse je odločil zadnjo tekmo slovenske nogometne reprezentance v letošnjem letu. Zgodovinski prvi obračun s Kanado bo Srečko Katanec analiziral v dobrobit kvalifikacijam za Euro 2016.

"Spet se je pokazalo, da lažje igramo z eno klasično 'špico' in enim 'trequartistom' zadaj, recimo z 'devetico in pol'. Več kontakta imamo, igra nam gre bolje. Prisotna je bila resnost in mislim, da je bila kar prava prijateljska tekma. Ni kaj, fantje so oddelali resno, seveda spet bi se dalo več, lahko bi dosegli še kakšen gol več," je po tekmi s Kanado za TV Slovenija dejal selektor Srečko Katanec.

Po tem, ko je prerodil reprezentanco in jo popeljal na korak do dodatnih kvalifikacij za mundial, zdaj že pogleduje proti začetku poti proti Euru 2016 v Franciji. Katanec je od prve minute ponudil priložnost debitantu Miralu Samardžiću (kasneje še Gregorju Balažicu), povratek k postavitvi 4-4-2, s katero se je Slovenija uvrstila na zadnje SP v Južni Afriki, pa ni prinesel želenih rezultatov.

Lazarević izgublja žoge, ki jih na tem nivoju ne sme

"Kanada, kakršna koli že je, je vse tekme izgubila tako – z 1:0, redko prejmejo veliko golov. Disciplinirani so zadaj in če ti nimaš neke dodane vrednosti tukaj na sredini, da nekdo nekoga 'predribla' in da naredi višek, je vedno težko. Vseeno mislim, da smo zasluženo zmagali. Res sem zadovoljen, ker so lahko prijateljske tekmo vedno problematične, a so fantje to vzeli resno, kolikor se je dalo. S tem delom sem zadovoljen, teh nekaj treningov, ki smo jih imeli, mi tudi veliko pomenijo. Sama tekma, če daš nekomu priložnost pol ure ali 45 minut ni dovolj, seveda, ampak žal imamo samo še tri prijateljske tekme do meseca septembra in zame je vsak trening pomemben," je še povedal selektor.

"Imamo potencial, seveda. Znajo igrati, zdaj pa kaj se bo dogajalo v klubih ... Poglejte, brez tekem je zelo težko. Kot na primer (Dejan) Lazarević, ki sem ga dal v igro, on v klubu praktično ni igral, jaz sem mu dal 45 minut in vidi se, da v določenih fazah tekme določene žoge izgubi, ki se na tem nivoju ne smejo izgubiti. To je en tak 'detaljček', ker nasprotna ekipa takoj dobi več volje, neko iniciativo, to so majhne reči, ampak seveda brez tekem tega tudi ne more imeti. On pa še kdo drug."

Slovenija Kanada Celje Arena Petrol prijateljska tekma Cesar bunda jakna | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič

Želeli so se dokazati

Roman Bezjak, ki je prvič začel tekmo reprezentance, se je ob povratniku Zlatku Dediću na domači celjski zelenici zelo izkazal, zmago pa sta vsaj malce pokvarili poškodbi strelca Valterja Birse in še enega povratnika v ekipo Daliborja Stevanovića, ki so ga s poškodbo stegenske mišice odnesli z zelenice.

"Vsaka ekipa kot je Kanada in vse ostale države takšne kakovosti se pridejo dokazovati, vsak igralec se želi dokazati in mislim, da so se danes kar dobro držali in se dokazali, a mislim, da je naša hitra žoga po tleh dobro prevladovala in prišli smo do zasluženega zadetka," je po tekmi menil Jasmin Kurtić.

"To je bila zadnja tekma v tem letu in vedno je dobro leto končati z zmago. Jaz mislim, da je to za nas le dobro."

Pozitiven rezultat najbolj pomemben

Nasprotnike je po tekmi pohvalil tudi kapetan Boštjan Cesar, ki je kapetanski trak ob odhodu z zelenice v drugem polčasu predal Branku Iliću.

"Kanadčani so igrali dobro. Mi smo hoteli to tekmo dobiti, dobili smo jo, čeprav smo imeli kar nekaj težav, tudi zato, ker je bilo v moštvu nekaj novih igralcev. Ampak zmaga je dobrodošla. Lahko rečem, da smo se vsi borili, morda igra ni bila prav na najvišji ravni, ampak rezultat je pozitiven in to je najbolj pomembno," je povedal Cesar.

"Nekaj posebnega je začeti v prvi enajsterici reprezentance, to so posebni občutki. Glede tekme pa tako. Mislim, da bi lahko že prej zadeli in si olajšali delo, ampak tekmec je bil kar oster, tudi oni so imeli svoje priložnosti, toda na koncu smo vseeno zasluženo zmagali," pa je pristavil Bezjak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.