Šport > Nogomet
25 ogledov

Katanec: "Gol in vzpodbuda v pravem trenutku"

Katanec novinarska konferenca Brdo pri Kranju dres reprezentanca Anže Petkovšek
Slovenski selektor Srečko Katanec je bil po zmagi nad Albanijo v Stožicah (1:0) zadovoljen s tremi točkami in trudom nogometašev, videl pa je tudi veliko pomanjkljivosti v igri reprezentance.

Na novinarski konferenci po zmagi nad Albanijo (1:0), ki je Slovenijo obdržala v igri za SP 2014, je slovenski selektor pohvalil angažma svojih izbrancev, a po stari navadi tudi ni skoparil s kritikami, saj je v igri slovenske izbrane vrste seveda videl tudi napake, na katere je opozoril.

"Pričakovali smo takšno težko tekmo. Albanija je dobra, tu ni kaj dodati. Mi smo v pravem trenutku dali gol. Prvi polčas smo odigrali dobro, morda bi lahko naredili več ob kakšnem protinapadu in že prej rešili tekmo. V drugem polčasu so bili Albanci boljši in imeli tudi več priložnosti, a fantom nimam kaj očitati. Dali so od sebe vse, kar premorejo. Veste pa tudi sami, da mi še nismo pravi, predvsem ne v fizičnem smislu. Tako je bilo tokrat pomembno 'preživeti', imeti malo sreče, štejejo pa se le tri točke. Sedaj se je treba dobro regenerirati in tudi na Cipru iti na zmago," je potek tekme z njegove perspektive uvodoma strnil Katanec.

"Samir nas je nekajkrat rešil"

"Albanija ima zelo izkušene igralce, ki igrajo v kvalitetnih klubih. Njihov nogomet je v vzponu, tako klubski, kot reprezentančni. Danes so izgledali boljše in všečnejše in sam tudi vem, zakaj. Razen 15, 20 minut smo se pred njimi dobro branili. V zadnji vrsti imajo (Lorika, op. a.) Cano, ki zna delati prekrške, ki jih sodniki ne vidijo. Imajo veliko konkurenčnih igralcev različnih profilov in tu ni kaj dodati, izgledajo dobro," je Ljubljančan po tekmi ponovil komplimente, ki jih je na račun gostov delil pred stožiškim obračunom.

"To so tekme, kjer je treba izkoristiti prvo ali drugo priložnost, kar ti nato da neko dodatno energijo. Treba je pa tudi reči, da je Samir (Handanović, op. a.) danes branil dobro, kot se od njega pričakuje in nas je nekajkrat rešil," se je selektor dotaknil tudi prelomnih trenutkov tekme, ki so vodo speljali na slovenski mlin. 

Salihi vnesel nemir

"V prvem polčasu smo povsem nadzorovali potek dogajanja. V drugem polčasu je vstopil Hamdi Salihi, ki sem ga sicer pričakoval v prvi postavi, in on je nato vnesel nemir v našo obrambo. A nisem hotel hitro menjati, saj bi v primeru prejetega gola moral reagirati drugače. V določenih elementih bi morali biti boljši. V prve pol ure nam je šlo, potem pa smo začeli delati napake. Pretok žoge je bil prepočasen, pri podajah smo jim dali nekaj žog v tistem območju igrišča, kjer tega res ne bi smeli storiti. A moramo vedeti, da imamo v ekipi igralce, ki v nogah še nimajo veliko tako zahtevnih tekem. Med njih spadata tudi Rene Krhin in Kevin Kampl. Lahko bi bolje stali na igrišču, igrali bolj zaprto. Ko je vstopil Aleš Mertelj, je bilo takoj drugače," je razloge za svoje menjave in občasno rahlo zmedeno slovensko igro obelodanil nekdanji selektor Združenih arabskih emiratov in Makedonije.

navijači gledalci tribuna Slovenija Albanija kvalifikacije za SP 2014 Stožice | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Navijaška vzpodbuda v pravih trenutkih

V Stožicah se je zbralo kar okrog 5000 albanskih navijačev, ki so v svoji rdeči opravi s črnim orlom že veliko pred začetkom srečanja naredili odlično vzdušje, ki so vzdrževali do konca obračuna. A po vodstvu domačih tudi Slovenci niso prav veliko zaostajali.

"Albanci imajo agresivno rdečo barvo, naši pa v zeleno-beli kombinaciji niso preveč vpadljivi. Naši navijači so nam tokrat dali vzpodbudo v pravih trenutkih, da smo 'preživeli'. Seveda bi pa raje videl, da je poln stadion naših navijačev, ki bi kreirali vzdušje in potem morda ne bi prišlo niti do tistih kriznih 15 minut," je pravo nogometno vzdušje pokomentiral nekdanji reprezentant bivše Jugoslavije.

"Iličić? Bomo videli"

V konici napada je začel Milivoje Novaković, Tim Matavž je svojo priložnost dočakal v končnici. Na klopi pa je obsedel Josip Iličić, ki še ni bil pripravljen za največje napore.

"Milivoje Novaković je igralec, ki zna zadržati žogo, a mora ta najprej priti do njega. Moral se je boriti s Cano, ki se zna postaviti in prijeti igralca. Napake v podajah se nam pač dogajajo, takšni smo. Je pa to povezano tudi s fizično pripravljnostjo. Mi smo lahko v fizičnem smislu še 'ohoho' boljši," je malo žog v nogah Novakovića pojasnil Katanec.

"Bomo videli, kako se bo (Josip Iličić, op. a.) počutil v naslednjih dneh. Pozno je začel priprave, sedaj zaradi poškodbe spet ni treniral dva dni. Mi smo kot reprezentanca v fizičnem smislu lahko še veliko boljši. Tu mislim tudi na Valterja Birso in Bojana Jokića. A kot selektor na to težko vplivam," je povedal glede Iličića, za katerega še ni jasno, ali bo na Cipru zaigral.

Regeneracija, nato po zmago

"Na Cipru bo težko. Pogoji tam so zahtevni, še vedno je precej vroče. Nekaj energije smo danes pustili na igrišču, treba se bo dobro regenerirati in nato tudi na Cipru zmagati," pa je Katanec na koncu svojo pozornost že usmeril k dvoboju na Afroditinem otoku, ki je na sporedu v sredo.

Komentarjev 2
  • 1111 11:26 07.september 2013.

    Matavž na klopi, Novaković številka v ekipi...Sračko, daj se zbudi......dobra vila ja en ku*ac...če ne bi blo Sarme, bi imeli polno mrežo in nose do tal !!!

  • Šemefuky 10:46 07.september 2013.

    S tako igro je škoda potnih stroškov za druge tekme. En res lep gol, ki je padel po sreči, vse ostalo pa v Katančevem stilu. Taktika, ki še pri Albancih ni vžgala.Za naše narodjake je treba najti trenerja, ki ...prikaži več ima kaj pojma o nogometu, ne pa takega, ki so ga že vsi zbrcali iz klubov, ker ni nič naredil, ker ne zna. Še nabor igralcev je zelo vprašljiv, se bi našel tudi še kak igralec, ki pa ne dobi priložnosti.