Šport > Nogomet
68 ogledov

Katanec noče "nastradati" proti Messijevi druščini

Katanec Švica Slovenija Bern kvalifikacije za SP 2014 EPA
Slovenski selektor Srečko Katanec nikoli ni skrival naklonjenosti do reprezentance Bosne in Hercegovine, ki ji je z malce boljšo obrambo v pogovoru za agencijo Anadolija zdaj napovedal boj za visoko uvrstitev na mundialu.

Selektor Bosne in Hercegovine in njegov nekdanji soigralec Safet Sušić je kar malce sramežljivo zavrnil hvalospeve Srečka Katanca, ki je njegove "zmaje" pred februarsko zimsko prijateljsko tekmo v Stožicah uvrščal med najboljših deset reprezentanc sveta.

Toda v pogovoru za Anadolijo jo je Katanec spet zagodel "Papetu", čigar ekipi je napovedal boj za najvišja mesta, če bi le imela malce boljšo obrambo. Pri dnevniku Oslobođenje so njegove besede sicer razbrali tako, da jim je napovedal kar naslov prvakov ("Če bi imela boljšo obrambo, bi bila BiH svetovni prvak," so naslovili svoj prispevek). Katanec po drugi strani na svetovnem prvenstvu v Braziliji ne pričakuje velikih reči od Hrvatov.

"V Ljubljani bi lahko bilo tudi 3:3"

"BiH je zelo kakovostna v zvezni vrsti in spredaj, ampak pošteno povedano – kar sem videl v kvalifikacijah za SP in tisto, kar so Bosanci februarja pokazali proti nam, ko so nas premagali s 3:0, v obrambnih nalogah niso bili na najvišjem nivoju," je Sušićeve varovance opozoril Katanec.

"V Ljubljani smo izgubili 0:3, lahko pa bi bilo tudi 3:3. Pripravili smo jim veliko priložnosti in imeli so veliko sreče, da niso dobili golov. Nogometaši BiH morajo spremeniti navade v igri, biti ostrejši in stati bliže nasprotnim igralcem. Tega na SP ne bodo mogli početi, to bodo ekipe, s katerimi bodo igrali, kaznovale. V kvalifikacijah je imela BiH nekoliko lažjo skupino, to pa se ji ni maščevalo, toda selektor Sušić in igralci so dovolj pametni, da popravijo svojo igro v obrambi. Če jim to uspe, lahko v Braziliji naredijo veliko. BiH ima 'strašne' igralce, kot so Miralem Pjanić, Vedad Ibišević ... To so svetovne 'klase'."

Argentina ti lahko napolni mrežo do vrha

Katanec se je dotaknil tudi junijske prijateljske tekme z Argentino, nasprotnico bosansko-hercegovskih debitantov v skupini mundiala, ko bo nasproti Slovenije verjetno stal tudi prvi zvezdnik svetovnega nogometa Lionel Messi.

Messi Argentina Kolumbija kvalifikacije za SP 2014 | Avtor: EPA EPA
"To bo velika stvar in čast za naše reprezentante, tudi zame kot selektorja. Videli bomo, kje smo in kako je igrati proti najboljših na svetu. Upam, da jim bomo lahko kolikor toliko parirali. Morali se bomo zelo dobro pripraviti za to tekmo, ker lahko v nasprotnem primeru, ko igraš proti Argentini, nastradaš, lahko ti napolni mrežo do vrha, česar si nikakor ne želimo," je nadaljeval Katanec.

"Bi lahko Argentina napolnila tudi mrežo BiH? To je težko, zelo težko vprašanje. Ampak ne verjamem, da bo BiH lahek nasprotnik Lionelu Messiju in druščini. Morali se bodo zelo angažirati, da bi premagali Bosno. BiH mora svojo priložnost iskati proti Nigerije v drugem krogu. Zmagovalec te tekme bi moral biti drugi v skupini in tekmovanje nadaljevati v osmini finala. Argentina bo prva v skupini F, Iran ni brez možnosti, ampak je slabši od BiH in Nigerije, tako da nimajo preveč možnosti za napredovanje."

"Z vsem srcem za BiH in Hrvaško"

Nekaj manj optimističen je bil Katanec v napovedih za državo svojih staršev, Hrvaško, ki bo prvenstvo spektakularno začela že z otvoritveno tekmo proti domačinki Braziliji.

"Najlažjo tekmo na SP bodo imeli proti Braziliji. Praznik za Hrvate. Navijači ne bodo na tej tekmi pričakovali ničesar od njih, lahko pa tudi presenetijo. Imajo težko skupino z Mehiko in Kamerunom. Res so v neugodni situaciji. Še posebej zato, ker v obrambi ne bodo imeli suspendiranega in do sedaj standardnega Josipa Šimunića. V vsakem primeru Hrvati v zadnjem času niso igrali na nivoju. Bili so v krizi in na mundialu od njih ne pričakujem veliko. Niso me navdušili niti v dodatnih kvalifikacijah proti Islandiji," je pristavil Katanec. 

"Še posebej bom spremljal tekme BiH in Hrvaške, za ti reprezentanci bom navijal z vsem srcem."

Nikomur ne bi ugajala "jugo" skupina

Bliža se tudi žreb kvalifikacijskih skupin za nastop na Euru 2016 v Franciji, kjer si Katanec ne želi "Jugoslovanov", s katerimi je imela njegova Slovenija sicer dobre izkušnje na poti na prvi največji tekmovanji na začetku tega tisočletja.

"Ne bi si želel, da igramo v tako imenovani 'jugoslovanski skupini'. Prvič zato, ker sta BiH in Hrvaška zelo močni. Enako menim o Srbiji, Črni Gori, Makedoniji z Goranom Pandevom. Res mi ne bi bilo všeč, da bi bili skupaj v skupini, tudi zaradi možnih dodatnih napetosti. Nikomur ne bi odgovarjalo, da bi bile dve, tri ali celo štiri reprezentance z naših prostorov v isti skupini," je še izdal Katanec.

"Na vsaki tekmi želim zmagati in tako bo vedno. Veliko bo odvisno od žreba. Do sedaj smo imeli večinoma srečo pri žrebanju skupin. Upam, da bo tako tudi v Nici. Olajševalna okoliščina je, da bo namesto dosedanjih 16 na naslednjem EP igralo 24 reprezentanc. Verjamem, da smo lahko med prvima dvema ali tretji, nato pa skozi kvalifikacije pridemo do prvenstva v Franciji. Trenutno je naš največji problem, da nekateri pomembni igralci malo igrajo v klubih. Če bodo imeli v novem letu večjo minutažo in bodo v primerni tekmovalni formi, potem bomo povsem konkurenčni za Euro 2016."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.