Slovenija
77 ogledov

Namesto brisač dobijo prevleke za vzglavnike

Prenova KO za urologijo UKC Ljubljana
Zaradi prostorske stiske so na Kliničnem oddelku za urologijo v Ljubljani so v sobe pogosto primorani namestiti dodatno posteljo. Del kopalnic in postelj je v slabem stanju, a jih postopoma obnavljajo oz. zamenjujejo. Denarja ni dovolj niti za brisače, zato osebje začasno stisko rešuje tako, da bolnikom za brisanje ponudi prevleke za vzglavnike.

Po tragičnem dogodku v Izoli, v katerem sta poleg strelca umrla policist in glavni urolog Guillermo Martinez se je znova odprla razprava o razmerah v našem zdravstvu. Kot motiv za ravnanje strelca so se navajale dolge čakalne vrste, v zdravniški zbornici so opozorili na izredne razmere, v katerih delajo zdravniki, bolniki in svojci pa so opozorili na stanje v bolnišnicah.

PREBERITE ŠE: 

"V zadnjih dneh je prihajalo do neupravičenega nasilja in groženj na oddelkih urologije v Izoli in UKC Ljubljana. Sam poznam stanje urološkega oddelka UKC Ljubljana, kjer je stanje katrastrofalno," je eden od zapisov na Facebooku, ki so nastali kot odziv na dogodke v Izoli. 

V UKC Ljubljana delno pritrjujejo navedbam v zapisu. "Žal se zgodi, da zmanjka določenega perila in moramo hitro rešiti nastalo situacijo," pri UKC Ljubljana odgovajrajo na pripombo, da na oddelku "primanjkuje brisač in zato dobiš za brisanje kar prevleko od vzglavnika".

Dodajajo, da se trudijo nabaviti potrebno količino bolnišničnega perila, ki bi zagotavljalo primerne zaloge na oddelkih, poleg tega oddelek postopoma obnavljajo. 

Kopalnice bodo prenovljene v celoti

Obenem poudarjajo, da so razmere na KO za urologijo drugačne kot jih prikazjujejo zgornje fotografije. "Na Kliničnem oddelku za urologijo v 8. nadstropju zaključujemo delno prenovo drugega hodnika oddelka, v naslednjem letu pa tudi obnovo preostanka kopalnic in umivalnic na oddelku," pojasnjujejo pri UKC Ljubljana. 

Pojasnjujejo, da je oddelek sestavljen iz dveh traktov. "Polovico oddelka smo prenovili v mesecu juliju, s čimer smo prenovili del kopalnic, napeljave v bolniških sobah (medicinski plini, elektrika), tla in strope ter sobo za povečan nadzor bolnikov," pojasnjujejo v UKC Ljubljana. "Ta del oddelka deluje optimalno in je stanje povsem drugačno, kot ga prikazujejo fotografije, ki so jih objavljali različni mediji."

Dodajajo, da trenutno potekajo dela na vzporednem oddelku, kjer bodo obnovili tudi tla in strope ter napeljavo v bolniških sobah (medicinski plini, elektrika). "V naslednjem letu imamo v načrtu prenovo kopalnic in umivalnic na obeh oddelkih v celoti," dodajajo pri UKC Ljubljana.

Poudarjajo, da se osebje KO za urologijo trudi zagotoviti hitro in kakovostno obravnavo bolnikov. "Žal imamo omejena sredstva za obnovo prostorov in nakup nove opreme in moramo vsako leto postaviti prioritete in glede na finančne zmožnosti," pojasnjujejo in bolnike prosijo za razumevanje.

Prostorska stiska v sobah

K zapisu na FB dodajajo še pojasnilo, zakaj so v sobi s tremi posteljami bile nameščene štiri. "Zaradi zasedenosti kliničnega oddelka smo pogosto primorani dodati posteljo za urgentni ali redni sprejem," pravijo pri UKC Ljubljana. "Prazna soba je bila namenjena pacientom, ki so tisti dan na operativnem posegu oz. v enoti intenzivne nege. Vedno moramo imeti pripravljeno tudi sobo za pacienta po transplantaciji ledvic, ki potrebuje protektivno izolacijo"

Pojasnjujejo tudi, da imajo stari jogiji in postelje na KO standardne mere, ki so bile določene za UKC Ljubljana. "Madeži na jogijih pa niso prepojeni s človeškimi tekočinami, ampak so posledica rednega čiščenja in pranja v posteljni postaji," pravijo pri UKC Ljubljana. "Vsaka postelja je zaščitena preko jogija še z nepropustno prevleko."

Zamenjana ena tretjina postelj

Dodajajo, da si tudi zaposleni na kliničnem oddelku želijo nove postelje, ki bodo za paciente bolj udobne, zato jih postopoma nabavljajo. "Trenutno je novih postelj 33 odstotkov, v teku pa je javni razpis za nabavo novih," še dodajajo pri UKC Ljubljana. Prav tako se trudijo, da potrošni material, kot je ročica za prhanje, v primeru okvare v najkrajšem možnem času zamenjajo.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 9
  • dd 08:15 31.avgust 2016.

    Pozabili so omeniti še pižame. Te so strgane, površno zašite, ter brez številk, tako, da smo pacienti kot v nekakšnih vrečah. V poletnih mesecih brez klime.

  • Ferluci 18:58 30.avgust 2016.

    Zakaj "u" Ljubljani? V tujini so ponavadi bolnišnice izven mestnih središč, v zelenih predmestjih. Z dobrim javnim prevozom in velikimi parkirnimi prostori.

  • blueone 16:13 30.avgust 2016.

    Točno tako kr ena strinjam se s tvojim komentarjem 100%