Slovenija
1428 ogledov

Kateri mobitel kupiti za manj kot dvesto evrov

Lenovo A5000
1/11
Lenovo
Vedno pišemo le o najdražjih in najboljših mobilnih telefonih, a večina kupuje cenejše. Katere telefone strokovnjaki svetujejo za do dvesto evrov, kjer se najdejo tudi "presenetljivo dobri" telefoni.

"Kake tri mesece nazaj smo imeli na testu cenejše telefone in ugotovili smo, da so presenetljivo dobri. Pred nekaj leti je veljalo, da je treba dati za dober telefon vsaj tristo evrov, zdaj ga lahko dobiš že od sto evrov naprej. Dve leti nazaj bi priporočil Samsung ali HTC, zdaj pa so tudi kitajski proizvajalci kot so na primer Huawei in Meizu vse bolj kakovostni in so jima huda konkurenca pri cenejših telefonih,“ pravi Jure Forstnerič, vodja laboratorija pri reviji Monitor. 

Telefon naj ima več kot 8 GB spomina

"Razlike so v glavnem v podrobnostih, boljši zaslon, fotoaparat, boljša baterija. Boljši procesor in več rama pa opazi samo nekdo, ki igra igre ali veliko brska po spletu in ima odprtih veliko zavihkov. Vse, ki kupujejo mobitel, pa opozarjamo, naj se izogibajo telefonom, ki imajo samo osem gigabajtov spomina, saj jih že android zasede nekaj, potem pa je treba ves čas brisati datoteke,“ opozarja Fostnerič. 

"V segmentu do 200 evrov so že zmogljivejši aparati z večjimi zasloni in z boljšo resolucijo, podpirajo tudi tehnologijo LTE, imajo večjederne procesorje in večji pomnilnik,“ pravi Lan Orthaber iz Simobila, ki v tem sezmentu izpostavlja HTC Desire 320 in 510, Microsoft Lumio 535 in 640, Samsung Galaxy Core in Galaxy Grand Neo, Sony Xperio E4g.

Marjan Kodelja, dolgoletni odgovorni urednik revije Moj mikro, v tem segmentu predlaga Lenovo A6000, ki se mu zdi zanimiv telefon. 

Windowsi se na poceni telefonih odlično obnesejo

Lumia 535 | Avtor: Nokia Nokia
"Med telefoni za nekaj več kot sto evrov priporočamo Microsoft Lumio 535. Nasploh so se na testu zelo dobro odrezali telefoni z operacijskim sistemom Windows Phone, saj so odlično prilagojeni za počasnejše procesorje in se s časom bistveno manj upočasnijo kot androidi. Je pa seveda na voljo precej manj aplikacij kot za androide, ampak ključne so, na primer za LPP in Bicikelj, je pa manj iger in namesto petdeset na primer le pet koledarjev,“ pravi Forstnerič. 

Big bang izpostavlja Huawei in Lenovo

V Big bangu v segmentu do dvesto evrov predlagajo Huawei G620s (149,99 €), ki ima vzdržljivo baterijo, hiter prenos podatkov 4G/LTE, ogromno dodatnih nastavitev in zmogljivo kamero. Zaslon je velikosti 12,7 centimetra ter je HD. Izpostavili so še Lenovo A5000 (179,99 €), ki je, kot pravijo, ocenjen kot najboljši pametni telefon v svojem razredu in ima neverjetno zmogljivo baterijo (4000 mAh), štirijedrni procesor in omogoča uporabo dveh telefonskih številk. 

Telekom prisega na Samsung, LG in Sony

V Telekomu pravijo, da so v razredu do dvesto evrov med najbolj priljubljenimi telefoni Samsung Galaxy Xcover 2, ki ima trpežno ohišje in je odporen na vodo in prah (standard IP67), ima dvojedrni procesor, zaslon na dotik diagonale 10,2 cm ter funkciji Smart Stay (zaslon ostane aktiven, dokler gledamo vanj) in S Voice (glasovni pomočnik).

Sony Experia M2 Aqua | Avtor: Sony Sony
Izpostavili so še LG L Bello, ki ima štirijedrni procesor, vzdržljivo baterijo in IPS-zaslon na dotik diagonale 12,7 cm, med dodatnimi fukncijami pa še Knock On (za odklepanje in zaklepanje zaslona dvakrat potrkate po zaslonu) in QuickMemo (za preprost vnos opomb in beležk na zajeto sliko) ter Sony Xperio M2 Aqua, ki ga opisujejo kot tanek, zmogljiv mobitel, z večjo odpornostjo na vodo in prah (standarda IP65 in IP68), 4-jedrnim procesorjem, z zaslonom na dotik qHD diagonale 12,1 cm, ter izjemno kamero, ki omogoča HDR-tehnologijo fotografiranja (zlitje več slik z enako vsebino v eno) in s senzorjem Exmos RS™ for mobile (za žive barve in osupljivo svetlost).

"Pri android telefonih tudi cenejši, kitajski proizvajalci vgrajujejo dovolj dobro strojno opremo, morda imajo malo manj lepo ohišje. Zelo smo priporočali Oneplus One, redna cena je sicer nekaj čez dvesto evrov, okrog 250, je pa tudi že dobil naslednika. Je pa tako, da ima vsak telefon do dvesto evrov kakšen minus, vprašanje pa je, kaj koga moti, ali slabši zaslon ali manj zmogljiva baterija. Lenovo P70, ima na primer zelo dobro baterijo, pa malo počasen vmesnik,“ pravi Forstnerič. 

Počakajte na razprodajo

Orthaber iz Simobila vsem, ki želijo mobilni aparat kupiti po nižji ceni, svetuje, da izkoristijo odprodaje. "Praviloma gre za starejše modele, ki pa v večini po zmogljivosti ne zaostajajo za aktualno ponudbo. Take akcije pa so priložnostne, količinsko ali časovno omejene, tako da se je ponavadi potrebno hitro odločiti za nakup,“ opozarja. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Boris Umer 20:22 11.avgust 2015.

    Ebiga, tomažev komentar so umaknili ker je navedel link do dobrega kitajskega telefona ki "sliši" na ime DOOGEE - na pa brišite še mene, če ne prenesete konkurence pri prepisovanju "vaših" člankov !

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:00 10.avgust 2015.

    No sej bojo počas pršli telefoni do normalne cene 50 evrov. Se mi nč ne mudi z nakupom. Nikol nisem dal za telefon več kot 50 evrov in nikol ne bom. Končno se cene počasi normalizirajo po tem pompu od ...prikaži večd porasta "pametnih" telefonov izpred nekaj let.

  • Avatar skeptik
    skeptik 10:29 10.avgust 2015.

    Uporabljam Lumio 535 in je res tako kot piše. Kljub skromni strojni opremi telefon dela "k urca". Nobenega zatikanja, vse teče gladko. In tudi aplikacij je dovolj, ker res ne potrebujem 50 različnih koledarjev, če že vgrajeni dela super.....