Magazin
1282 ogledov

Kateri so popolni hišni ljubljenčki?

eksotične živali Saša Despot
Predstavljamo vam štiri hišne ljubljenčke, ki so prav tako prikupni kot psi in mačke, poleg tega pa je zanje preprosto skrbeti.

Činčila

Činčile, ki se uvrščajo v skupino glodavcev, so nočna bitja z ogromno energije. Za njihovo bivanje ustreza prostor, ki ni neposredno izpostavljen sončni svetlobi in kjer temperatura ne presega 27 stopinj. Kopel potrebujejo zgolj v redkih primerih, saj običajno ne zaudarjajo. Zmožne so se naučiti tudi nekaterih preprostih trikov, kot je hiter poljub v zameno za priboljšek. Činčile lahko dočakajo tudi 10 let.

Pritlikavi prašiček

Pritlikavi prašički, ki lahko dosežejo težo 90 kilogramov, so inteligentne živali. Lahko se naučijo odpirati hladilnik, ugasniti budilko, nekateri pa se celo oglasijo na vaš telefon. Prašički potrebujejo veliko prostora, vendar se morajo izogniti stopnicam, saj jim te povzročajo težave pri preskakovanju. Poleg tega nadzorujte njihove obroke, saj v nasprotnem primeru lahko naredijo pravo zmešnjavo. Njihova pričakovana življenjska doba je od 16 do 20 let.

Kunec

Kunci so inteligentne, mirne in prijazne živali, ki potrebujejo dnevno druženje z vami. Večina kuncev je izjemno lahkih, saj tehtajo zgolj slab kilogram, nekateri pa lahko dosežejo tudi težo šestih kilogramov. Kunca, ki v povprečju živi deset let, pravočasno sterilizirajte, saj bo tako bolj zdrav in družaben.

Leopardji gekon

Te vrste plazilci so primerni za začetnike, saj so dokaj nezahtevni. Od preostalih gekonov se ločijo po tem, da imajo veke in majhne kremplje, ki nadomeščajo običajna lepljiva stopala. Terarij zanje naj bo ogrevan na približno 25 stopinj. Gekona nikoli ne primite za rep, saj ga lahko hitro poškodujete.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.