Šport
90 ogledov

Do zlata s svetovnim rekordom

Katie Ledecky plavanje Rio 2016 EPA
Ameriška plavalka Katie Ledecky je osvojila zlato kolajno v disciplini 400 metrov prosto. S časom 3:56,46 minute je postavila tudi nov svetovni rekord v tej disciplini. Svojo lastno prejšnjo rekordno znamko, ki jo je postavila leta 2014, je izboljšala za 1,91 sekundo.

Američanka Katie Ledecky je bila zelo prepričljiva. Prvo zasledovalko je za seboj pustila skoraj za pet sekund (4,77 sekunde). Srebrna kolajna je šla v roke Britanki Jazz Carlin (4:01,23), ki je preprečila popolno ameriško zmagoslavje. Bron je dobila Američanka Leah Smith (4:01,92).

Devetnajstletna Ledeckijeva, večkratna svetovna prvakinja, je osvojila svojo prvo zlato olimpijsko kolajno v tej disciplini ter drugo po Londonu pred štirimi leti, ko je bila kot petnajstletna senzacija zlata v disciplini 800 metrov prosto. Ledeckijeva je na tokratnih igrah v Riu osvojila srebrno kolajno kot članica ameriške štafete 4 x 100 m prosto.

Peaty za prvo britansko zlato

Adam Peaty je poskrbel za prvo britansko zlato kolajno na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Enaindvajsetletni Britanec je kolajno najžlahtnejšega leska osvojil v disciplini 100 metrov prsno. S časom 57,13 sekunde je postavil tudi nov svetovni rekord, svoj lastni prejšnji rekord iz Ria je v dveh dneh izboljšal za 42 stotink.

Južnoafričan Cameron Van der Burgh (58,69), ki je bil zlat pred štirimi leti na olimpijskih igrah v Londonu, se je moral tokrat zadovoljiti s srebrom, bron je pripadel Američanu Codyju Millerju (58,87).

Peaty je osvojil svojo prvo olimpijsko kolajno, potem ko je lani na svetovnem prvenstvu v Kazanu osvojil naslova svetovnega prvaka na 50 m in 100 m prsno. V dveh dneh je poskrbel za dva svetovna rekorda. Rekorden je bil že v predtekmovanju, ko je plaval 57,55 sekunde. Prejšnjo znamko je postavil 17. aprila 2015 v Londonu, ko je plaval 57,92 sekunde.

Slovenec Damir Dugonjić je izpadel v kvalifikacijah, z izidom 1:00,41 je osvojil 21. mesto, za polfinalom pa je zaostal 15 stotink sekunde.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.