Šport
98 ogledov

Slovenka do prestižne nagrade

skoki Ljubno Saša Despot
Slovenski smučarski skakalki Katji Požun je po koncu tekmovalne sezone pripadla posebna čast.

Triindvajsetletna Katja Požun se je pridružila Tini Maze in Ilki Štuhec kot slovenska prejemnica nagrade Mattea Baumgartna. Gre za priznanje za športne talente v zimskih športih, ki najbolje združujejo vrhunske športne dosežke in uspešno šolanje.

Požunovi so jubilejno, že 20. mednarodno nagrado po vrsti podelili na slovesnosti, ki je bila 3. aprila v italijanskem Bormiu. Zmagovalki natečaja je pripadla denarna nagrada v višini 3000 evrov.

Nagrado podeljuje italijanska družina Baumgarten vsako leto v spomin na preminulega sina, v sodelovanju z Mednarodno smučarsko zvezo (Fis), fundacijo Pro Valtellina in klubom Lions iz Bormia.

Matteo Baumgarten je bil nadarjen alpski smučar in hkrati vzoren študent. Leta 1996 se je smrtno ponesrečil v avtomobilski nesreči, njegova družina pa je v njegov spomin začela podeljevati nagrado, ki jo prejme tekmovalec ali tekmovalka, ki je uspešen tako v smučanju kot tudi pri študiju.

Dvakrat na zmagovalnem odru

Požunova je v karieri že dvakrat stala na zmagovalnem odru tekem svetovnega pokala, leta 2014 v Oslu, ko je bila druga, in leta 2012 v Hinzenbachu, ko je bila tretja, leta 2013 je zmagala na zimski univerzijadi v Predazzu. Ob uspešni tekmovalni poti pa je bila tudi vzorna študentka fakultete za varnostne vede ter članica komisije športnikov pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis).

"Zelo sem počaščena, da sem postala 20. prejemnica te nagrade. Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila družini Baumgarten, ki je med vsemi uspešnimi športniki izbrala prav mene. Vsi si prizadevamo, da bi bili najboljši in da bi dosegli izpolnitev, ne le kot športniki, ampak tudi kot študenti. Ta nagrada pomeni, da sem sprejela pravilne odločitve ter da se trdo delo izplača. S svojim zgledom želim navdihovati mlade, da lahko ob športu vedno najdejo čas za študij ter že zgodaj začnejo delati načrte za prihodnost in čas po koncu športne poti. Na uradni slovesnosti v Bormiu sem spoznala številne navdiha polne ljudi ter prišla do spoznanja, da dobro izobrazbo cenijo povsod po svetu," je za spletno stran fis-ski.com dejala Požunova.

Med dobitniki tega priznanja je že upokojena finska alpska smučarka Tanja Poutiainen. Leta 2005 je nagrado prejela najuspešnejša slovenska alpska smučarka Tina Maze, leta 2012 je nagrada pripadla prav tako alpskemu smučarju Filipu Mlinšku, ki ga je leta 2013 nasledila še ena uspešna slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec.

sport 11.01.12 Katja Pozun, novinarska konferenca slovenske reprezentance v smuc | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.