Zdravje > Aktualno
2207 ogledov

Kava: Dokazali, kako vpliva na jetra

Kava Profimedias
Britanski znanstveniki sporočajo, da užitek ob kavi ni le sproščujoč in prijeten, temveč tudi zdravilen.

Ljubitelji kave imajo veliko manj možnosti za razvoj raka na jetrih, je pokazala najnovejša raziskava o učinkih kave, ki je sicer objavljena v britanski strokovni reviji BMJ ( British Medical Journal).

Raziskovalci britanskih univerz v Southamptonu in Edinburghu so preverili podatke iz 26 študij, ki vključujejo več kot 2,2 milijona ljudi.

Ugotovili so, da imajo tisti, ki popijejo eno skodelico kave na dan, za kar 20 odstotkov manj možnosti za razvoj raka na jetrih. Učinek je po njihovem odvisen od odmerka, pri petih skodelicah kave na dan je možnost za razvoj raka kar 50 odstotkov nižja. Z brezkofeinska kavo bo učinek nekoliko manjši.

Priporočajo zmerno pitje

Po mnenju raziskovalcev naj bi kava tudi izničila škodo, ki jo jetrom povzroči uživanje alkohola. "Že nekaj let vemo, da ima uživanje kave številne pozitivne učinke na telo, pred kratim pa smo odkrili še, da pitje kave pozitivno vpliva tudi na delovanje jeter," je dejal glavni avtor študije Oliver Kennedy z Univerze v Southamptonu, ki seveda ne priporoča, da kar naenkrat začnemo piti ogromne količine kave. "Velikim količinam kave se morajo še posebej odreči nosečnice," je dodal. 

Nasploh so znani tudi nekateri negativni učinki te pijače; kava zvišuje krvni tlak, močna kava razdraži že tako občutljiv želodec, okrepi glavobol, zviša srčni utrip... 

Vsebuje antioksidante

Po mnenju strokovnjakov kava kljub temu vsebuje sestavine, ki dobro vpliva na naše zdravje, tudi jetra. To so antioksidanti, hranila in vitamini. Visoka raven antioksidantov pomaga preprečevati nastanek določenih oblik raka.  Poleg tega, kava vsebuje polifenole, rastlinskih sestavin močne antioksidativne lastnosti, ki preprečujejo vnetje v možganih.
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Pepe007 13:12 30.maj 2017.

    Te študije povedo tisto, kar je naročil financer raziskave. Kava zanimivo vsebuje v mali količini tudi kofein, ki je hud strup. Predvidevam, da bi v primerni raziskavi lahko ugotovili tudi, da je mikro doza atrazina na dan zdravilna in da ...prikaži več bodo prebivalci Vrhnike v resnici bolj zdravi.