Šport
29 ogledov

Od Slovencev uspešen le Kavčič

Blaž Kavčič OP Avstralije Reuters
Na odprtem prvenstvu Avstralije v tenisu se je od Slovencev v 2. krog uspelo prebiti le Blažu Kavčiču. V uvodnem krogu turnirja v Melbournu je Kavčič premagal 29. nosilca, Brazilca Thomaza Belluccija, s 6:3, 6:1 in 6:3. Nastope v posamični konkurenci pa so že sklenili Aljaž Bedene, Grega Žemlja in Polona Hercog.

Blaž Kavčič, ki se je zadnje pol leta ukvarjal s poškodbo hrbta, ta mu je "odnesla" kar nekaj nastopov, stala pa ga je tudi nekaj mest na svetovni lestvici, je na svojem četrtem nastopu na uvodnem grand slamu sezone tretjič zapored prišel v 2. krog.

Tokrat je pripravil lepo presenečenje, saj je 29. nosilca gladko premagal. "V Avstraliji se vedno dobro počutim in verjetno posledično tudi dobro igram. Na srečo mi to uspeva tudi letos in mislim, da še nisem rekel zadnje besede. Danes sem igral dobro, tako kot znam, predvsem me veseli, da izkoristim svoje priložnosti," je bil Kavčič zadovoljen po zmagi nad trenutno 33. igralcem svetovne teniške lestvice in dodal: "Glede na to, da sem proti Bellucciju v zadnjem dvoboju dobil samo dve igri, sem se hotel danes maščevati. Moram priznati, da je Blagi (trener Blaž Trupej) sestavil zmagovalno taktiko, jaz pa sem odigral tako, kot je treba. Odločalo je to, da sem vse pomembne točke odigral zares dobro. To vedno naredi razliko. Kar se igre tiče, vem, da znam tako igrati, pomembno je dobiti odločilne točke. Morda bi poudaril le 'return', ki sem ga danes zares dobro igral, tako kot že v preteklosti."

Kavčič se bo v naslednjem krogu v noči s srede na četrtek pomeril z domačinom Jamesom Duckworthom. "Vsekakor bom na naslednji dvoboj šel z zelo dobrimi občutki. Imam en dan časa, da se v miru pripravim. Naslednjega nasprotnika poznam, ima vrhunski servis, ampak od zadaj naredi dosti napak, tako da ga bo treba premikati po igrišču, da ne bo preveč prihajal k mreži. Glede na to, da je danes igral več kot štiri ure, si želim dolge tekme." Duckworth je sicer premagal rojaka Benjamina Mitchella s 6:4, 7:6 (8), 4:6, 5:7 in 8:6.

Najvišje uvrščeni slovenski igralec na lestvici ATP Grega Žemlja pa je moral dvoboj proti 30. nosilcu, Špancu Marcelu Granollersu, predati pri izidu 6:7 (6), 6:7 (5) in 0:1. Vzrok je bila izčrpanost, saj je po bolezni, zaradi katere je predal tudi dvoboj 1. kroga na prejšnjem turnirju v Aucklandu, še vedno na antibiotikih. Kot pravijo v njegovem taboru, tudi v primeru zmage ne bi mogel odigrati naslednjega dvoboja. Šestindvajsetletni Žirovničan je sicer lani na OP ZDA s prebojem v 3. krog poskrbel za zgodovinski uspeh slovenskega moškega tenisa.

Na melbournskih igriščih pa se je dobro boril Aljaž Bedene, a je na koncu moral priznati premoč Nemcu Benjaminu Beckerju, ki je slavil zmago s 4:6, 6:3, 7:5 in 7:6 (1). Potem ko je Slovenec dobil prvi niz, ki ga je odločil en odvzem servisa tekmecu, je v drugem z enako mero vrnil Becker. V tretjem je kazalo, da bo niz odločila podaljšana igra, a je Bedene izgubil prav 12. igro in tako niz oddal tekmecu. Toda to ga ni potrlo. V četrtem nizu je takoj napravil "break" in vodil še s 4:2 in 5:4 ter serviral za zmago v nizu. Toda Nemec je to preprečil in izenačil na 5:5. Nato sta oba igralca dobila igro na svoj začetni udarec, v "tie-breaku" pa je bil veliko bolj zbran Becker, ki je Bedenetu prepustil zgolj točko in se veselil 2. kroga.

V ženski konkurenci se je prvič pod vodstvom novega trenerja Mattiasa Arvidssona predstavila Polona Hercog in na svojem prvem turnirju v tem letu tudi zaradi težav z zapestjem hitro končala nastope med posameznicami. Proti 21. nosilki, Američanki Varvari Lepčenko, je izgubila s 4:6 in 1:6. Tekmici je oddala kar štiri igre na svoj začetni udarec, sama pa je napravila zgolj en "break", tako da razplet glede na prikazano ni bil presenetljiv.

"Ne glede na rezultat sem pred dvobojem imela samo eno željo. Da bo zapestje zdržalo in da bom lahko odigrala tako, kot sva se s trenerjem dogovorila. V sredini prvega niza se je pri 'forehandu' spet pojavila bolečina, kar mi je preprečevalo ta udarec izvajati tako, kot znam, oziroma tako, kot je to potrebno. Brez tega pa se proti tako kakovostni igralki, kot je Varvara, ne more igrati. Takoj po dvoboju sem bila pri zdravnikih in fizioterapevtu, ki mi bo skušal zapestje pripraviti do iger dvojic, ki me še čakajo tukaj v Melbournu. Po končanem turnirju bom opravila ponovne preglede zapestja in videli bomo, kako naprej. Položaj je precej frustrirajoč, saj po eni strani potrebujem tekme, da pridem v ritem, po drugi strani pa zapestje očitno potrebuje več časa, da se vnetje dokončno zaceli. Morala bom zaupati zdravnikom in se ravnati po njihovih navodilih. Pozitivna stran tega dvoboja pa je, da sem začutila dobro fizično pripravljenost in tudi velik napredek v posameznih elementih igre, na katere sva s trenerjem v pripravljalnem obdobju dala velik poudarek. Upam, da bom to lahko izkoristila čim prej," je povedala Hercogova, ki bo v dvojicah igrala skupaj z Italijanko Francesco Schiavone.

Favoriti so za zdaj dobro opravili svoje delo. V drugi krog so se zanesljivo uvrstili Švicar Roger Federer in Škot Andy Murray, pri dekletih pa Belorusinja Viktorija Azarenka in Američanka Serena Williams.

OP ZDA, 1. krog (M), izidi:

B. Kavčič (SLO) : T. Belluci (BRA, 29): 6:3, 6:1, 6:3

M. Granollers (ŠPA, 30) : G. Žemlja (SLO): 7:6 (6), 7:6 (5), 1:0 (predaja)

B. Becker (NEM) : A. Bedene (SLO) : 4:6, 6:3, 7:5, 7:6 (1)

OP ZDA, 1. krog (Ž), izidi:

V. Lepčenko (ZDA, 21) : P. Hercog (SLO): 6:4, 6:1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.