Šport
22 ogledov

Kavčič: Nihče ni nepremagljiv

blaž kavčič grega žemlja Saša Despot
Pred dnevi sta se na ekshibicijskem dvoboju v Kranju pomerila najboljša slovenska tenisača Grega Žemlja in Blaž Kavčič. Obračun, ki se je končal brez zmagovalca, je Kavčič izkoristil za dober trening pred odhodom v Indijo, kjer bo začel sezono 2013.

Ali je takšen ekshibicijski dvoboj pred začetkom sezone nekaj dobrodošlega ali odveč?
Daleč od tega, da bi bilo odveč. Oba z Gregom se zavedava, da nama je klub stal ob strani. Nudili so nama vrhunske pogoje in klub je zelo zaslužen za najine uspehe, kar oba zelo ceniva. Z veseljem sva prišla na to ekshibicijo, da pokaževa ljudem, kako dobro igrava. Mislim, da je to dobro za klub in slovenski tenis in jaz se takšnih dogodkov vedno z veseljem udeležim. Karkoli bo pomagalo slovenskemu tenisu, sem jaz za!

Razmerje moči se je nekoliko spremenilo. V preteklih letih ste nosili štafetno palico, sedaj je to Grega. Kako gledate na to?
Grega je naredil velik preskok v igri. Igra zelo agresivno in njegova žoga je čvrsta. Z njim je lepo trenirati, saj so treningi zelo kvalitetni. Meni, ki se vračam po poškodbi, to pomaga, ker ne vem točno, kako bi moral igrati. Grega mi je v tem času v veliko pomoč. Upam, da bo zdaj vse v redu in bo telo zdržalo. Zelo sem vesel za Gregove rezultate. Dokazal je, da se da priti med prvih petdeset in zakaj ne bi uspelo še meni in Aljažu (Bedenetu, op. a.).

Igrala sta zelo agresivno. Ali sta imela pred obračunom sklenjen kakšen dogovor?
Ne. S trenerji in predsednikom kluba sva se dogovorila, da igrava 'na polno' in vse skupaj vzameva kot dober trening. Pogoji so bili kot na tekmah in zakaj ne bi tega izkoristila. Seveda je bilo nekaj točk takih, ko sva se malo pohecala...

...kot na primer poskus Žemlje, ki je nakazal, da bo udaril smash, nato pa slabo skrajšal žogico in izgubil dobljeno točko. Kaj takega se na pravi tekmi verjetno ne bi zgodilo?
(Smeh) Včasih se zgodi, da kdo poskusi kaj takega, ampak to je bilo bolj za gledalce.

Kako potekajo priprave pred sezono, na Facebook profilu ste zapisali, da imate enajsturni delavnik?
To sicer ne pomeni 11 ur treninga. Vštete so štiri ure treninga, dve uri kondicijske priprave, eno uro psihološke priprave, eno uro masaže in vsa prehrana, ki sodi zraven, prevozi... Nekako smo izračunali, da je to enajsturni delavnik. Zelo je naporno, vendar vemo, zakaj to delamo. Vsako jutro se zbudim s težkimi nogami, saj sem po poškodbi izgubil veliko kondicije.

blaž kavčič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Aktivni ste tudi na twitterju, kjer ste objavili fotografijo nakupovalnih vrečk in zapisali, da raje trenirate ob šestih zjutraj, kot nakupujete. Kaj vas je tako izmučilo?
Če bi naštel vse, kar sem kupil, bi trajalo kar nekaj časa. Kupoval sem božična darila. S seboj sem imel dekle in treba je bilo tudi njej nekaj kupiti. Predvsem pa sem nosil vreče. Na trenutke je bilo malo čudno, zato sem ji rekel, naj hodi zraven mene, da ne bo izgledalo, kot da sem sponzor, ki hodi dva metra za njo. Lepo je bilo, ker sva si vzela par dni za počitek. Loparje sem postavil v kot in nisem razmišljal o tenisu, kar vedno pomaga.

Kakšni so cilji v prihajajoči sezoni?
Rezultatske cilje bi si težko postavil. Najbolj si želim, da bi bil zdrav. Mislim, da bodo rezultati prišli. Ne vem, kdaj bom začel dobro igrati. Mogoče bom potreboval nekaj težkih tekem, da se vrnem v tekmovalni ritem. Pri tenisu se nikoli ne ve, lahko že ena dobra tekma povsem obrne situacijo. Najprej si želim priti med prvih 70, potem pa naprej.

Slovenski tenis je zadnjem letu doživel pravi razcvet. Kakšen je vaš komentar?
Pred tremi leti so se tudi meni smejali, ko sem rekel, da bom med top 100. Če bi rekel, da bomo trije, me nihče ne bi resno jemal. Zakaj pa ne? Če se pridno trenira in je malo športne sreče, nihče ni nepremagljiv.

Sezono začenjate v Indiji. Zakaj ne v Avstraliji, kjer bi se lahko privadili na podnebje?
Zadnji dve leti sem šel v Indijo in izkušnja je bila zelo dobra. Tam je približno tako vroče kot v Avstraliji, vlaga pa je še hujša. Ko prideš v Avstralijo, je potem lažje igrati. Vedno je lažje priti iz težjih pogojev na lažje, čeprav se smešno sliši, saj je v Avstraliji zelo vroče, ampak včasih je v hudi vlagi veliko težje igrati kot v vročini. To je edini turnir na katerem pridem v glavni žreb. Ne bi ravno začel v kvalifikacijah, če sem tukaj že uvrščen na turnir. Pogoji mi ustrezajo in mislim, da je to najboljša izbira.

Svetovni teniški zvezdniki z ekshibicijskimi dvoboji zaslužijo milijonske vsote. Ali sta tudi vidva prejela kakšen honorar?
Klub nama je že toliko pomagal in če bi vse skupaj sešteli, je nekdo že mastno plačal za ekshibicijo. Poskušava vrniti nekaj malega za vse, kar nama je klub nudil vsa ta leta. Upam, da bodo ljudje to videli. Prišla sva, da pokaževa dober tenis in narediva dober vtis na otroke in gledalce, ki mogoče nimajo možnosti takšnega dvoboja videti v živo. Mislim, da je bila to odlična odločitev in vse skupaj je zelo dobro izpadlo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.