Avto
17 ogledov

Kavčiču luksuz, nedostopen ljudstvu

Mercedes razred E Mercedes-Benz AG
Novi mercedes-benz razreda E, v katerem se bo kmalu vozil predsednik državnega sveta, je kljub dodatkom in predelavam več kot 30 odstotkov cenejši od modela, po katerega bi kupec zavil v salon avtomobilov. Da so ugnali velikega tekmeca, so pri dobavitelju celo povečali rezervoar goriva.

Spomnimo, včeraj je razširjeni kolegij državnega sveta (DS) na priporočilo sekretarja Marjana Maučca sklenil, da bodo s pridobljeno zavarovalnino izvedli nakup nadomestnega vozila za novembra lani ukradeni BMW, čeprav so z izključujočimi razpisnimi pogoji precej razburili javnost in celo predsednika državnega zbora Gregorja Viranta.

Glede na prispeli ponudbi na javnem razpisu so se svetniki odločili za model mercedes-benz 250 CDI 4MATIC, ki ga je družba Autocommerce pripravljena dobaviti za vsega 27.800 evrov brez DDV oziroma za 33.360 evrov z DDV. Avtomobil ima 150 kW moči in štirikolesni pogon, ročni menjalnik in nekatere dodatke, zahtevane v razpisnih pogojih. Tako bodo mercedesu rezervoar tovarniško povečali s 59 litrov na kar 80 litrov in s tem zadostili pogoju o 70-litrskem rezervoarju. To sicer hkrati verjetno pomeni tudi, da bo imel avtomobil zadaj manj prostora za prtljago.

Država je z nakupom mercedesa celo v plusu, pravijo

V DS so na naša vprašanja odgovorili, da bo nakup v celoti pokrit z odškodnino od ukradenega avtomobila. Za BMW so dobili 31.465 evrov, zato bo po njihovih izračunih državni proračun (ker upoštevajo ceno brez DDV) celo v plusu za 3.665 evrov. Spomnimo, še prejšnji teden so zatrjevali, da lahko kupnino porabijo le v celoti in le za nakup novega avtomobila, sami pa bi bili odškodnini pripravljeni dodati še do 4.535 evrov.

Poraženec razpisa je audi A6 3.0 TDI quattro z S-tronic avtomatskim menjalnikom, katerega ceno so bili pri Porsche Slovenija pripravljeni spustiti na 29.950 evrov brez DDV oziroma 35.940 evrov z DDV. Po ceniku je cena kar 51.939 evrov, medtem ko je za izbrano osnovno različico razreda E 250 CDI 4MATIC treba odšteti 46.540 evrov.

Zanimivo se tokrat v prestižno tekmo dobavitelja avtov za najvidnejše člane države ni vključil BMW, čeprav sta razpisnim pogojem ustrezala dva njihova modela.

Komentarjev 7
  • deželan 18:22 27.marec 2012.

    Ukinja se regres upokojencem, zmanjšuje se nadomestilo za nezaposlene itd. Državni svet in podobne "firme" pa še vedno planirajo porabo in če je ne more porabiti zase, je to PROČ VRŽEN DENAR.BDP leta 2000 znaša 17.500$ , leta ...prikaži veča 2010 pa 26.600$ torej je večji za 52%, a še vedno nezadosten za pokritje stroškov države, saj se letno zadolžimo o za cca 2 miljardi. Standar ki si ga režejo porabniki proračunskega denarja je očitno previsok. Trditev, da je potrebno več proizvajati postaja trivialna, saj očitno ne ostane proizvajalcu, temveč gre na račun tistih ki znajo pridobiti pravice po zakonu, ki jih nikakor ne želijo prilagoditi zmožnostmi. Tako je ko kazuizem premaga epikijo !

  • MK 16:06 27.marec 2012.

    to so pa vaši LDS-ovcise je dobro učil od pasjejebcov

  • gggg 15:51 27.marec 2012.

    Kavčič s tem nakupom predstavlja sliko državnega sveta, ta pa nima z vlado ničesar skupnega.