Zdravje > Prehrana
185 ogledov

Kavni avtomat je gojišče bakterij

Kava EPA
V aparatih našli prave kolonije bakterij.

Da so kavni avtomati pravo gojišče bakterij, so ugotovili znanstveniki z Univerze v Valenciji, ki so več mesecev preučevali  vsebino filtrov iz devetih aparatov za kavo.

Rezultati, objavljeni v reviji Scientific Reports kažejo na to, da imajo bakterije še kako rade kavo. V vsakem aparat za kavo so našli od 35 do 67 vrst bakterijskih kolonij,  vključno s patogenimi, kar pomeni, da od njih lahko tudi zbolimo.

bakterije | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Bakterijam kot kaže visoke temperature in kemični procesi ob pripravi kave, ne škodijo. Pa tudi vrsta kave in pogostost uporabe aparata ne vpivata na njih.

Najpogostejša vrsta bakterije v avtomatu je bakterija Pseudomonas, ki pomaga pri razgradnji kofeina. Na srečo je neškodljiva, tako kot večina drugih, ki so jih našli.

Vendar so odkrili tudi takšne nevarne. Gre za bakterije iz družine Enteroccocus (enterokoki), ki pa so lahko nadležne, saj povzročajo drisko in črevesno vročino. Ker so najbolj pogoste v človeškem črevesju, ne čudi, da preživijo tudi v tako "težkih razmerah", kot so visoke temperature in kislost.

Znanstveniki sicer pravijo,  da kavne avtomate okužimo z umazanimi rokami in ne s kavo. Ob tem dodajajo, da jih zaradi tega ni treba vreči v smeti, le pogosteje jih je treba čistiti
.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.