Magazin > Lepota & telo
48 ogledov

Kazen namesto užitka

seks spolnost ljubezen par Shutterstock
Spolnost. Ko se pojavijo težave, s partnerjem o njih spregovorite. Spolni odnos ni orodje za manipuliranje.

Partnerstvo. Približno tretjina parov, ki zaradi težav v spolnosti poiščejo pomoč strokovnjaka, spolni odnos uporablja kot orodje, da bi pri partnerju dosegla svoje, namesto da bi ga uporabljala kot sredstvo za zbliževanje in skupne užitke. “Kazni in manipulacij na spolnem področju je ogromno, in čeprav se sliši grozno, so pari, ki zanalašč ne bodo seksali tudi po nekaj let," pravi Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske in družinske odnose ter vzgojo otrok in najst
nikov. Po njenih izkušnjah ljudje pogosto poiščejo pomoč tudi zaradi pomanjkanja poželenja, preutrujenosti za spolnost in težav s prezgodnjo ejakulacijo. Pari lahko čakajo zelo dolgo, preden poiščejo pomoč, tudi zato, ker je pogovor o spolnosti še vedno tabu.

Partner vam ne bere misli

Prav komunikacija med partnerjema je bistvenega pomena tako na področju spolnosti kot na področju celot
nega partnerskega odnosa, poudarja strokovnjakinja. "Treba se je pogovarjati, si vzeti čas in se posvetiti drug drugemu. Pogovor tu ne pomeni načrtovanja večerje in tega, kdo bo šel po otroke, temveč izmenjavo mnenj, čustev in občutkov." Če si nečesa želite, vas kaj moti ali kaj pogrešate, to partnerju čim prej povejte in ne čakajte, da bo ugotovil sam, saj ni nujno, da se bo to kdaj zgodilo. Kaj hitro lahko padete v začaran krog čakanja, kdo bo popustil prvi, medtem pa trpita oba. Spolnost ni bojno polje, na katerem tekmujete, kdo bo koga.

Razbijte rutino in tabuje

Ko je jasno, da imata težave, je torej čas za ukrepanje. Če so pregloboke in prezapletene, da bi jih rešili sami s partnerjem, poiščite strokovno pomoč. Kadar gre za dolgčas in rutino, pa lahko veliko storite sami – tudi preventivno. "Za popestritev spolnega življenja naj si pari zaupajo svoje skrite želje ali ideje, pri skupnem raziskovanju teles naj ne bo nobenih tabujev, zdrava spolnost pa naj bo vezivno tkivo kakovostnega partnerskega odnosa," svetuje strokovnjakinja. Če imate otroke, si za kak večer ali konec tedna priskrbite varstvo in se brez krivde posvetite drug drugemu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.