Svet
10 ogledov

Oddajal 1,56 m2 veliko stanovanje

Mansarda v Parizu Profimedias
Stanovanje velikosti 1,56 metrov je v najem dajal petnajst let po ceni 330 evrov, zdaj bo moral za to plačati.

Pariško sodišče je s kaznijo več kot deset tisoč evrov kaznovalo lastnika 1,56 kvadratnih metrov velikega prostora v mansadri, ki ga je 15 let dajal v najem. Kaznovana je tudi agencija, ki je prostor oglaševala kot stanovanjski.

Tožbo zoper lastnika prostora, v katerega je bilo komaj mogoče stlačiti vzmetnico, pipo in umivalnik, je pred enim letom in pol vložila Fundacija abbéja Pierra (po dobrotniku opatu Pierru) zaradi dajanja v najem prostora z nečloveškimi pogoji za življenje, brez kopalnice in stranišča. V stanovanju je 15 let živel samski moški, ki je sedaj star 50 let, in za najemnino mesečno plačeval 330 evrov.

Pomoč humanitarne organizacije

Najemodajalec mora sedaj stanovalcu plačati 10 tisoč evrov odškodnine za materialno škodo, dodatnih tisoč evrov za duševne bolečine in 851 za stroške selitve. Fundacija je zahtevala od lastnika odškodnino, potem ko se je stanovalec na njo obrnil po nasvetu sosedov.

Organizacija trenutno preiskuje več kot 35 primerov oddajanja stanovanj manjših od devetih kvadratnih metrov, ki se jih po odloku francoske vlade z leta 2002 ne sme oddajati v najem kot stanovanjski prostor. Fundacija se ukvarja tudi z gradnjo stanovanj najrevnejšim.

V Ljubljani se oddajajo 6 do 7 m2 velike sobe

Nepremičninske agencije v Sloveniji ponujajo najem sob v Ljubljani v velikosti šest do sedem kvadratnih metrov po ceni med 120 in 145 evri, a vse vključujejo souporabo kuhinje in kopalnice. Optimistični prodajalec 9,6 kvadratnih metrov velikege sobe v starem bloku z souporabo kopalice v Mostah upa, da bo kupec zanj odštel 18.500 evrov.

Komentarjev 5
  • samo.jst 09:50 18.april 2015.

    Kaj pa najemnik, ki v 15ih letih ni zašel mimo ene izložbe nepremičninske agencije ali odprl enega oglasnika, v katerem bi videl, da za 330€ lahko najame nekaj veliko boljšega? Ne razumem zakaj bi najemodajalec moral plačati kazen, saj ga ...prikaži več ni pod prisilo strpal v to mišjo luknjo in ga tam držal 15 let! Lastna odločitev je lastna odločitev! To je isto kot da bi 15 let plačeval 20€ mesečno za le eno televizijsko postajo v stilu "TopShop", po 15ih letih pa bi neka "dobrodelna organizacija" iztožila to televizijsko postajo, da si utrpel nepopravljivo poneumljenje in da ti morajo poravnati stroške za nazaj, kupiti novo televizijo ter urediti paket pri konkurentu, kjer boš za 20€ imel od novic, do kuharskih, zgodovinskih, športnih in ne vem še kakšnih programov 24/7! Ljudje, pa kaj se vi hecate? A bo še kdo na tem svetu odgovarjal za lastna dejanja??

  • Avatar atojeto
    atojeto 22:45 17.april 2015.

    Lastniku se je še vedno splačalo. 12000€ kazni proti 59000€ najemnine je 47000€ profita. Kazen mora biti vzgojna in za vzgled tudi drugim. Podobno je tudi pri nas, ukradeš milijone in dobiš 1000 ur družbeno koristnega dela.

  • dragec 16:40 17.april 2015.

    Mogoče je Parižan vseeno Slovenec ?????