Slovenija > Črna kronika
16 ogledov

Kazenske ovadbe zaradi goljufanja pri odobritvi kredita

Slovenija 22.08.12, denar, evri, bankovci, foto: shutterstock Shutterstock
Murskosoboški kriminalisti podali kazensko ovadbo zoper sedem oseb. Gre za osebe, vpletene v odobritev in spremljanje bančnega kredita.

Kaznivo dejanje, zaradi katerega so murskosoboški kriminalisti podali sedem ovadb, je bilo storjeno pri odobritvi in spremljanju bančnega kredita, ki ga je banka odobrila in izplačala leta 2009, in sicer v nasprotju z veljavnimi predpisi. Za katero banko gre, policija zaradi ineresov preiskave ne želi govoriti, neuradno pa naj bi šlo za oškodovanje banke NKBM.

Kredit je bil odobren z namenom izigranja  Zakona  o  jamstveni shemi RS, saj je bil prenesen s tem zakonom prepovedan  kredit  na  novo  družbo in preoblikovan iz kratkoročnega v dolgoročnega. Za kredit nadzorni svet banke ni dal soglasja, čeprav se je s tem kreditom do banke izpostavil član nadzornega sveta banke in bi v skladu z Zakonom o bančništvu soglasje moralo biti pridobljeno.

Šestmilijonska škoda

Pri spornem kreditu so bili kršeni tudi interni bančni predpisi. Med drugim vloga za kredit ni vsebovala vseh predpisanih podatkov, pred odobritvijo kredita ni bila opravljena ocena in klasifikacija družbe, čeprav so bančna navodila to predpisovala, v zavarovanje je  banka  sprejela  netržne vrednostne  papirje,  katerih  vrednotenje  ni  opravil in potrdil ustreze organ banke, banka ni spremljala izvajanje kreditne pogodbe...

S kaznivim dejanjem je bila povzročena škoda eni od slovenskih bank v višini šest milijonov evrov. Nad kreditojemalcem je bil zaključen stečajni postopek brez plačila upnikom.

Ovadbe so podane zoper dve osebi, ki sta kaznivo dejanje storili v sostorilstvu, in še zoper pet oseb, ki so pomagale pri izvršitvi njunega namena. 

Komentarjev 1
  • mirror 15:25 14.november 2014.

    V kateri banki pa se je to zgodilo? Članek je zelo površno sestavljen, lahko bi rekli da je podoben magistrski nalogi malomarne.