Slovenija
54 ogledov

Kazenski pregon zoper Rožmana ustavljen

rozmanWIK-tiz Žurnal24 main
Okrožno sodišče v Ljubljani je ustavilo kazenski pregon zoper obtožena nekdanjega ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana in Miho Kreka.

Vrhovno sodišče je oktobra 2007 ugodilo zahtevi ljubljanske nadškofije in razveljavilo pravnomočno sodbo proti Rožmanu. © Wikipedia

 
Po navedbah okrožnega sodišča je bila iz tega razloga edina možna odločitev, da se kazenski pregon zoper Gregorija Rožmana in Miho Kreka ustavi. V konkretnem primeru, kot poudarjajo na okrožnem sodišču, je bilo namreč ugotovljeno, da zadeve ni možno sanirati zaradi različnih dejstev, "kot je denimo to, da je oseba že pokojna" .

"Glede na takšno odločitev sodišče ostalih, s strani vrhovnega sodišča ugotovljenih procesnih kršitev na tem mestu ni presojalo,"
so pojasnili na okrožnem sodišču. Ob tem so dodali, da je okrožna državna tožilka v enem delu obtožbo tudi umaknila – gre za dejanja, opisana pod naslovom Vojni zločini obtožencev.

Kot je znano, je vrhovno sodišče oktobra 2007 ugodilo zahtevi ljubljanske nadškofije ter razveljavilo pravnomočno sodbo proti Rožmanu in nekdanjemu voditelju SLS Mihi Kreku. Sodišče je ugotovilo, da je prišlo v primeru sojenja škofu Rožmanu do bistvenih kršitev kazenskega postopka. Zadevo je vrnilo Okrožnemu sodišču v Ljubljani v novo sojenje.

Vrhovno sodišče je tako ugotovilo, da je v primeru sojenja škofu Rožmanu prišlo do bistvenih kršitev določb kazenskega postopka glede vprašanj sojenja v nenavzočnosti, glede vprašanj pravice do obrambe in tudi glede vprašanja, ali je bila dana pravna podlaga za to, da je škofu sodilo vojaško sodišče.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.