Slovenija
37 ogledov

Vzgojiteljica osumljena trpinčenja

Vrtec Živa Zakšek
Zaradi domnevnega trpinčenja starša otroka izpisala iz vrtca, vzgojiteljico pa ovadila.

Zaradi domnevnega trpinčenja sta starša svojega malčka, ki je obiskoval vrtec Ringaraja na Vidmu v dobrepoljski občini, izpisala iz kombiniranega oddelka Pikapolonica ter o krutem ravnanju vzgojiteljice obvestila policijo, šolski inšpektorat in varuha človekovih pravic, poroča današnje Delo.

Na ljubljanski policijski upravi so za časnik potrdili, da so na okrožno državno tožilstvo zoper eno osebo podali kazensko ovadbo, več pa zaradi varovanja osebnih podatkov niso želeli razkriti.

Otrok je po pisanju časnika moral v vrtcu prenašati hudo fizično in psihično nasilje. Njegov oče je povedal, da je bil otrok deležen udarcev po glavi, lasanja, polivanja z vodo in zapiranja v kopalnico, nasilje pa naj bi vzgojiteljica prav tako izvajala nad preostalimi otroki. Njegova mati je bila priča, ko je vzgojiteljica deklici, ki ni bila samostojna pri hranjenju, na silo potisnila žlico v roko in jo silila, da mora jesti.

Otrok ni več hotel v vrtec

Trpinčenje je po navedbah starša doseglo vrh v začetku oktobra, ko triletnik ni hotel več v vrtec.

Za nenavadne vzgojne prijeme in načine doseganja reda in discipline v vrtcu po poročanju časnika menda vedo vsi zaposleni in tudi starši, ki opozarjajo na neprimerno komunikacijo med njimi in vzgojiteljico.

Dečkova starša sta o ravnanju vzgojiteljice obvestila ravnatelja šole in vrtca Ivana Grandovca, ki jima je obljubil, da bo naredil vse, da se zadeva razišče in ustrezno zaščiti otroke pred nadaljnjim nasiljem. Otroka, ki zdaj obiskuje psihologa, sta izpisala iz vrtca, vzgojiteljico pa prijavila policiji.

Ravnatelj brani vzgojiteljico

Grandovec se je po navedbah časnika postavil v bran vzgojiteljici, saj starši od leta 1998, ko se je pri njih zaposlila, na njen račun niso izrekli nobene kritike. Prepričan je, da nobenega otroka ni udarila, ker če bi to storila, bi jo nemudoma odpustil, tako kot je učiteljico v njihovi podružnični šoli v Strugah pred 15 leti.

Prepričan je tudi, da se lahko tako majhnega otroka zmanipulira. Res pa je, pravi Grandovec, da je vzgojiteljica malčke morda le preveč silila s hrano, ker je želela, da so siti, da starši vrtca ne bi kritizirali, da pušča otroke lačne. Otrok tudi ni polivala z vodo oziroma je to storila po nesreči, ko je zalivala rože, je prepričan ravnatelj.

Komentarjev 23
  • Jožica Ambrož 00:12 16.januar 2013.

    to pa je naredil komunizem,ker so hoteli imet same bedake,da so lahko z njimi manipulirali

  • Jožica Ambrož 00:10 16.januar 2013.

    tako je samo na žalost tisti starši,ki najmajn naredijo za svojega otroka iščejo napake pri drugih!!

  • Jožica Ambrož 00:08 16.januar 2013.

    v normalni starosti pa že morajo znat ne pa da so nekatei stari tri leta pa še ne znajo grizt ,ke so navajeni na flaško!a so to krive vzgojiteljice ali starši?