Slovenija
31 ogledov

"KBC je delež v NLB vrgla v smeti"

Andraž Grahek Nik Rovan
"KBC je vrgla svoj delež v koš za smeti in odpisala vse skupaj,“ meni finančni analitik Andraž Grahek. "Očitno je ocenila, da ni možnosti, da bi kmalu lahko iztržili več."

"S tem se je po svoje izkazalo stanje v NLB. Očitno bodo potrebne še dodatne dokapitalizacije, kjer bo šla cena proti enemu evru," pravi Grahek. Spomnil je, da so svoj delež v NLB že pred leti označili za prodajo, so vsi špekulirali, da imajo v ozadju drugačen načrt in želijo prevzeti nadzor nad banko.

KBC umika iz NLB, njen delež pa bo po ceni evro za delnico kupila država, so danes sporočili z ministrstva za finance.

NLB smo preplačevali

"Ta prodaja je dokaz, da je država ves ta čas ob dokapitalizacijah plačevala bistveno previsoko ceno za delnice NLB, tudi zadnja, čeprav jo je odobril Bruselj. Cena bi morala že prej biti en evro, kdor ne bi vložil denarja, pa bi se mu bistveno zmanjšal delež v banki," opozarja Grahek.

Neočiščene NLB ni možno prodati

„Zelo možno je, da bomo imeli konec leta največji delež slabih terjatev v EU, razen Grčije seveda, ne bi me presenetilo, če bi imela NLB konec leta že četrtino slabih terjatev,“ pričakuje Grahek, ki pravi, da v NLB, ki ne bo očiščena slabih terjatev, ne bo vstopil noben strateški partner. „Upam, da ni preveč optimistična napoved ministra za finance, da bodo slabe terjatve prenesene že do konca leta 2013. Prej o prodaji NLB ni možno razmišljati.“

Prodati ne bo nič lažje

Grahek tudi dvomi, da bo zdaj, ko je država skoraj stoodstotna lastnica, prodaja NLB kaj dosti lažja. „Če je KBC prodala za en evro po delnici državi, bi tudi za dva evra skupaj z državo,“ je prepričan Grahek.

Komentarjev 5
  • franke 14:25 02.januar 2013.

    LAHKO JE SRAM VLADO SA SE JE TO ZGODILO. Z NAŠIMI VLADNIMI ŠALABAJZERI NEČE NOBEDEN ČEŠENJ ZOBAT.

  • privat 09:07 30.december 2012.

    kdo pa z pametjo se hoče ukvarjati z prekajenimi ravbarji?? Tukaj ne bo nikoli nobenega dobička...samo izguba,nateg,.....bravo KBC za trezno obrazložitev Slovenske politike in njenega gospodarstva!

  • mirko 21:16 28.december 2012.

    Ma nemoj ? In potem bi moral po enem letu ali že prej dat NLB-ju par sto miljončkov, da bi bila ta banka sploh likvidna. Kje bi jih pa dobil ? Ti nisi država, ki lahko denar vzame davkoplačevalcem. Banka ...prikaži več je vredna ravno toliko, kolikor so vredne njene naložbe. To banko ne bi hotel niti za en evro v celoti, saj ima banka večji dolg, kot je celotno njeno premoženje. Da ne bo pomote, denar komintentov NLB-ja ni od banke. Če bi prava resnica o bilančnem stanju te banke prišla v javnost, bi njihovi komintenti panično drveli v to banko po SVOJ denar.