Slovenija
110 ogledov

Kdaj bo zaživela socialna kartica?

Revščina Reuters
Socialna kartica, ki bo imetnikom socialnih pomoči z blokiranim bančnim računom omogočala nemoteno dvigovanje na bankomatih in plačevanje računov, šele čez nekaj mesecev.

"Spoštovani, zanima me kaj je zdaj s socialno kartico?" nas je pred dnevi povprašal naš bralec Jože: "Ministrica za socialne zadeve je tako prepričljivo obljubljala, da bo uvedena do konec leta 2015 in sedaj vse tiho je bilo kot ponavadi v Sloveniji," je še pripisal g. Jože o ukrepu, ki ga država sicer uvaja že nekaj let in bo, kot je julija napovedala ministrica Anja Kopač Mrak, leta 2015 vendarle postal realnost.

"Trenutno čakamo na končne prijave ponudnikov, " odgovarjajo z Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve RS (Mddsz) in dodajajo, da naj bi bila pogodba z izbranim ponudnikom podpisana še v tem letu.

Na razpisu trije ponudniki

Kot smo na Žurnalu24 pisali že avgusta, so se na razpis ponudnika storitev prijavili trije kandidati: NLB, družba CETIS in podjetje MC2.

bankomat | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Ker je postopek zapleten in poteka v treh fazah, imajo omenjeni ponudniki šele zdaj možnost, (ponedeljek, 7.12. 2015), da se dokončno prijavijo na razpis. Sledita izbira, pa morebitni pritožbeni rok, tako da bo za mnoge dobrodošla kartica, verjetno zaživela šele čez nekaj mesecev: "Obdobje do vzpostavitve sistema oziroma do dejanske izdaje kartice je odvisno od časovni od prejetih ponudb, saj je časovni okvir eno od meril. Predvideva pa se, da bo sistem vzpostavljen nekje v roku treh mesecev." so pojasnili na Mddsz.

Predplačniško kartico bo lahko prejela vsaka oseba, ki je prejemnica denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka in otroškega dodatka (če prejema denarno socialno pomoč ali varstveni dodatek: "Za kartico bo oseba lahko zaprosila pri izbranem ponudniku, s katerim bo podpisala pogodbo kadarkoli bo to želela," so še pojasnili na ministrstvu. 

Imelo bi jo deset tisoč ljudi

Socialne kartice bodo imetnikom socialnih pomoči, ki imajo blokiran bančni račun, omogočale nemoteno dvigovanje na bankomatih in plačevanje računov. Naročil jo bo posameznik, stala naj bi pet evrov. Na ministrstvu pričakujejo, da se bo zanjo odločilo okoli deset tisoč ljudi.  

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 7
  • encijan 06:28 02.december 2015.

    Najvažnejše je, gdo si bo ob tem žepe nafilal!

  • wester62 20:22 01.december 2015.

    ja kje.prišli migranti in to vse gre sedaj za njih.naši pa pač lahko pocrkajo

  • Dolfi 16:53 01.december 2015.

    Kakšna socialna kartica???Prvo je treba migrante nahranit!!!