Avto
19 ogledov

Hudi prekrškarji zaščiteni kot "kočevski medvedi"

policijska kontrola PU Novo mesto
Policisti vodijo evidenco prekrškov, ki se nanaša na konkretne osebe in konkretne prekrške iz področja varnosti cestnega prometa. Za odvzem vozila mora biti voznik večkrat v prekršku.

V praksi to pomeni, da policist potem, ko voznika motornega vozila zaloti pri hujšem prekršku, preveri, če je bil v zadnjih dveh letih že najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za katerega izmed hujših prekrškov, saj je to eden od kumulativnih pogojev za zaseg motornega vozila. Še poenostavljeno, če policija trikrat v zadnjih dveh letih zaloti voznika, ki vozi skozi naselje s hitrostjo 100 km/h, mu lahko odvzame vozilo. Če ga zaloti dvakrat, pa ne.

Do omenjenih podatkov v evidencah policist lahko dostopa le zaradi opravljanja policijskih nalog in sicer le na tak način, da preverja konkretno osebo, ki jo ima v postopku, so nam pojasnili pri policiji.

Evidenca prekrškov nudi tudi seznam pravnomočnih odločitev prekrškovnih organov in sicer za kršitve na podlagi katerih ob izpolnjevanju drugih pogojev, policist vozniku motornega vozila lahko zaseže motorno vozilo. Tudi omenjeni seznam se nanaša le na konkretno osebo, ki jo ima policist v postopku.

V Srbiji policisti strogi do hudih prekrškarjev

V Srbiji so po tragični nesreči, ko je voznik v alkoholiziranem stanju s še petimi mladimi sopotniki, eden je bil zaprt v prtljažniku, zapeljal v Donavo, zaradi česar so ugasnila življenja treh oseb, policisti ukrepali tako, da so sestavili seznam nevarnih voznikov. Na seznamu se je znašlo 250 oseb, ki so že bili kaznovani zaradi brezobzirne vožnje, a se ne odzivajo pozivom sodišča. Prometna policija je izvedla akcijo usmerjeno proti voznikom, ki se izogibajo sodnikom za prekrške, čeprav imajo v svoji kartoteki vsaj pet prijav za prometne prekrške.

Policiji so dali pooblastila, da jih pripeljejo pred sodišče. "Čeprav so vozili pijani, brez dovoljenj ali so vozili predrzno in se izogibajo pozivom sodišča, se slednjemu ne bodo izognili. Želimo jih spraviti s cest," je za srbski Blic dejal predsednik prekrškovnega sodišča v Srbiji Milan Marinović.




Komentarjev 3
  • Žurnalček 15:29 12.december 2014.

    Zaseg je časovno omejeno dejanje -odvzem pa dokončno. Za kaj se tu gre ?

  • allstarr111 10:40 12.december 2014.

    Ne maram norcev na cesti, ampak me vseeno oblije kurja polt ko pomislim kakšne ciganske zakone je sposoben sprejeti naš parlament (Janez je to ukinil, a je šivilja znova uvedla prvi teden vladavine) v bistvu me moti samo eno, privatna ...prikaži veča lastnina bi morala biti SVETA, ne pa da ti država hoče oplenit kar si težko prigaral. Ampak narod je glup k kurac in ne bo trznil dokler ne bodo začeli pobirat stanovan ker nisi šel čez cesto na zebri.

  • Avatar čavez
    čavez 09:39 12.december 2014.

    Lopovske BUTALE.