Magazin > VIP
131 ogledov

Kdo bo nadomestil domnevno nosečo ministrico?

Vesna Györkös Žnidar Mediaspeed.net
Pojavile so se govorice, da naj bi bila ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar noseča. Ministrstvo tega ne komentira.

Te govorice po pisanju Požareporta prihajajo iz Maribora, kjer ministrica živi, menda pa so se pojavile po tem, ko naj bi Györkös Žnidarjeva začela prej odhajati iz službe.

Ministrstvo smo zaprosili za komentar na namigovanja. Odgovorili so nam, da tega ne komentirajo, ker ne odgovarjajo na informacije, ki niso javnega značaja. Vsekakor pa je v interesu javnosti vprašanje, kdo ministra ali ministrico nadomešča v primeru njegove daljše odsotnosti.

Kaj se zgodi, če gre katera od ministric na porodniški dopust?

Zakon o državni upravi sicer določa, da ministra oziroma ministrico lahko nadomešča državni sekretar, če ga za to pooblasti minister, a minister še vedno odgovarja za vse posle. "S podelitvijo pooblastila se minister ne razbremeni odgovornosti. Minister ne more pooblastiti državnega sekretarja ali koga drugega, da izdaja predpise in glasuje na seji vlade," je za nas pojasnilo ministrstvo za javno upravo.

Državni sekretar torej nima polnih pooblastil za vodenje ministrstva in sodelovanje v vladi. Kaj bi se torej zgodilo z delovanjem ministrstva, če bi bil kateri od ministrov ali ministric odsoten dlje časa? Odgovor: zakonodaja tega izrecno ne ureja.

"Ker se vprašanje nanaša na morebitno dalj časa trajajočo odsotnost ministrice zaradi koriščenja porodniškega dopusta (ki sicer traja 105 dni), ministrstvo za javno upravo pojasnjuje, da veljavna zakonodaja izrecno ne ureja oziroma ne omejuje opravljanja funkcije ministra oziroma ministrice tudi v času koriščenja porodniškega dopusta," so za nas še povedala na ministrstvu za javno upravo. Torej pravzaprav ni jasno, ali bi se delo na ministrstvu, ki ga opravlja ministrica, začasno zaustavilo oziroma bi morda resor začasno prevzel kateri od drugih ministrov ali morda celo premier.

Komentarjev 6
  • macko 18:15 31.marec 2015.

    cerar proti rekordu menjav v vladi.kot na "prijateljski" tekmi v fuzbalu...rezultat, pa slovenski, kot običajno, smola pa taka..

  • 4krogci 19:14 28.marec 2015.

    Glejmo na to iz pozitivne strani! Če je noseca jo eno leto nebo in ker je nebo, nebo mogla delat škode!

  • s.i.k. 17:53 28.marec 2015.

    .pa ..slednji samo kopirajo..