Slovenija
18 ogledov

Jankovića ni več, pa je v bistvu še

Svet Pozitivne slovenije pozitivna slovenija
1/4
Saša Despot
Svet Pozitivne Slovenije je danes sklenil, da za vodenje stranke do volilnega kongresa pooblasti poslanko PS Alenko Bratušek. Slednja je pooblaščena tudi za vodenje pogovorov o morebitni novi vladni koaliciji.

Zamenjava. Začasno je vodenje Pozitivne Slovenije (PS) prevzela poslanka Alenka Bratušek. Svet stranke jo je namreč izvolil za predsednico sveta PS in ji dal pooblastila za morebitna pogajanja o novi koaliciji in sestavo nove vlade.

Pri vodenju ji bo pomagal kolegij treh podpredsednikov – Roberta Goloba, Maše Kociper in Melite Župevc –, generalni sekretar stranke Vasja Butina in vodja njihovih poslancev Jani Möderndorfer. “Moje politično delovanje bo šlo v smeri umiritve razmer in iskanja alternativ, ki vsekakor obstajajo,” je po odločitvi vrha PS dejala Bratuškova. Zorana Jankovića, ki je v soboto svojo funkcijo predsednika PS zamrznil, na seji sveta ni bilo, Bratuškova pa je še enkrat poudarila, da se iz državne politike umika. Kdaj bo volilni kongres, sicer še ni znano.

Neformalno že pogajanja

“Uresničili smo tisto, kar je od nas zahteval kongres, da lahko stvari nemoteno tečejo na ravni PS,” pa je pojasnil Möderndorfer. Če bodo potekali kakršnikoli pogovori na ravni predsednikov parlamentarnih strank, tudi pri predsedniku države, bo PS torej zastopala Bratuškova, je dodal. Bratuškova je še dejala, da so v PS pokazali, da so sposobni storiti korak nazaj in odpreti vrata za alternativne rešitve. “Prvi pogoj, če se želimo pogovarjati, pa je, da ta koalicija ne obstaja več in da ta vlada v DZ nima več večine. Dokler tega ni, so pogovori bolj ali manj nesmiselni,” je dodala. Möderndorfer pa je zatrdil, da on “nikogar ne čaka”. Neformalno naj bi tako med PS, SD ter koalicijskim trojčkom DL, Desus in SLS pogajanja o novi koaliciji že potekala.

Pogajalci v zadregi

“Janković ni več postavljal dovolj stabilne opore za vodenje stranke,” je položaj ocenil Miran Potrč, upokojeni poslanec SD, in dodal, da je PS nekaj morala storiti. Po njegovem mnenju je Bratuškova boljša rešitev kot zagovarjanje pred obtožbami zaradi Jankovića. Po mnenju nekdanjega poslanca SDS Mihe Brejca pa je zamrznitev čudno obnašanje in poimenovanje. Glede na ugotovitve protikorupcijske komisije bi po tradiciji demokratičnih držav popoln odstop pričakoval od obeh, Jankovića in Janeza Janše: “Čiste rešitve so po navadi najboljše rešitve. Ko so deloma pokazali, da Jankovića ni več, v resnici pa je še, se človek vpraša, ali mislijo, da bodo volilci to sprejeli.” V zadregi bodo, meni, tudi tisti, ki se bodo s PS pogajali.

Komentarjev 20
  • mr_izi 17:12 17.januar 2013.

    Pa saj je sedaj šla iz dežja pod kap!

  • mr_izi 17:11 17.januar 2013.

    nismo mi te sreče!

  • mr_izi 17:09 17.januar 2013.

    Ja seveda v LJ so že tako naivni, da jim je z njihovim denarjem in še zapufal jih je da bodo še plačevali kot butli. prodal jim je cestno podjetje svojemu prijatelju,.... ker pa se ljudem dopade kar je z ...prikaži več njihovim denarjem in pufi naredil, pa ga volijo kot nori.