Svet
12 ogledov

Kdo bo sploh preiskoval?

Razbitine malezijskega letala v Ukrajini Profimedias
Slovensko zunanje ministrstvo je danes pozvalo k čimprejšnji mednarodni preiskavi o vzrokih četrtkovega strmoglavljenja malezijskega letala nad vzhodno Ukrajino. O tragediji danes na zasedanju Varnostnega sveta.

"Zelo žalosten sem. O nesreči ne razmišljam kot preiskovalec, pač pa kot navaden državljan. Nenazadnje je do tega prišlo zelo blizu nas, v Evropi," za Žurnal24 pove Toni Stojčevski iz službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov ministrstva za infrastrukturo in prostor.

Pove, da strmoglavljenja letala niti ne more komentirati, saj da ga spremlja le preko medijev, kot vsi ostali, uradnih informacij ni. "Če je ta nesreča res plod terorizma, se lahko le sprašujem, kako je z zagotavljanjem splošne varnosti, ne le letalske," pri tem izpostavlja Stojčevski.

Tragedija letala vsekakor terja odgovore. "Na tej točki sicer niti ne vemo, kdo bo preiskoval in kaj bo preiskoval. Dogodke, povezane s preiskavo o letalski varnosti preiskuje preiskovalni organ v državi dogodka. Se pravi, po evropski predpisih, ki urejajo področje preiskave, naj bi ukrajinski preiskovalni organ določil člane komisije. Kako bodo pa to določili na območju v razmerah, kakršne veljajo v Ukrajini, pa se seveda tudi sam sprašujem," pravi Stojčevski.

Opozori še, da je potrebno govoriti o dveh preiskovalskih vidikih: "Prvi je tehnična preiskava samega dogodka, drugo pa preiskava ozadja. Če bo torej potrjeno, da je šlo za sestrelitev, obsežna tehnična preiskava ne bo več potrebna, temveč bo verjetno postopek predan pravosodnim organom za ugotavljanje kazenske odgovornosti. Vprašanje pa je, kako bosta to obravnavala Varnostni svet ZN in Evropska unija," meni Stojčevski.

Potrebni so tudi odgovori, zakaj je letalo sploh letelo na območju, kjer potekajo vojne aktivnosti. Na agenciji za civilno letalstvo za Žurnal24.si odgovarjajo, da "vkolikor letenje na določenem območju zračnega prostora ni prepovedano in prepoved ni ustrezno objavljena (v sporočilu oz. nacionalnem zborniku letalskih informacij) je letenje le tu ob predhodni pridobitvi dovoljenja s strani pristojne enote kontrole zračnega prometa dovoljeno".

Letalo je letelo na višini okrog 10.000 metrov in strokovnjaki za oborožitev v ZDA ocenjujejo, da ga je sestrelila raketa zemlja-zrak iz ruskega sistema "buk", ki ga premoreta tako ruska kot ukrajinska vojska. Za zdaj še ni jasno, ali uporniki takšno oborožitev imajo oziroma če so do nje prišli s pomočjo Rusije ali pa so jo zaplenili na vzhodu Ukrajine.

Terjajo odgovore

Odgovore terjajo tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu. Pozvali so k čimprejšnji neodvisni, neovirani ter celoviti mednarodni preiskavi o vzrokih četrtkovega strmoglavljenja. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je treba okoliščine tragedije čim prej razjasniti, samo na osnovi neodvisne, neovirane in celovite mednarodne preiskave pa bo mogoče tudi "zagotoviti, da bodo odgovorni za tragedijo za svoja dejanja odgovarjali".

Poudarili so še, da je treba - tudi v luči tragičnega dogodka - dodatno okrepiti prizadevanja za umiritev razmer na vzhodu Ukrajine, kar bo obenem zagotovilo širšo mednarodno varnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.