Slovenija
47 ogledov

Kdo bo zaprosil za nadomestilo?

razno 02.04.14. nadzorni svet sdh, drzavni svet, drzavni zbor, foto: anze petkov Anže Petkovšek
Kar 64 poslancev se poslavlja iz državnega zbora. Nekateri med njimi bodo zaprosili za nadomestilo, drugi se bodo upokojili, vrnili na stara delovna mesta ali pa iskali zaposlitev.

Poslanci so upravičeni do poslanskega nadomestila, če iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve in se ne morejo upokojiti brez zmanjšanja pokojnine.

Kako se bodo odločili

Nekateri poslanci so se že odločili, kako naprej, medtem ko drugi še ne vedo. Med tistimi, ki so že sprejeli odločitev, se nekateri vračajo na stara delovna mesta, drugi se bodo upokojili ali pa iskalni novo zaposlitev.

PS

Jožef Kavtičnik iz PS se vrača na osnovno šolo Nazarje, kjer naj bi ga v roku treh mesecev zaposlili kot učitelja. Do takrat bo zaprosil za poslansko nadomestilo. Njegova strankarska kolegica Janja Klasinc se vrača na ministrstvo za zunanje zadeve, kjer ji je delovno mesto mirovalo. 

DL

Rihard Braniselj iz DL še ne ve, kaj bo, zaradi česar še ne more reči, ali bo zaprosil za poslansko nadomestilo. Bojan Starman, predsednik DL, bo počasi šel v pokoj, do takrat pa bo zaprosil za poslansko nadomestilo. Kristina Valenčič, članica DL, bo kandidirala za županjo Ilirske Bistrice na jesenskih volitvah. Za čas do volitev bo tudi ona zaprosila za poslansko nadomestilo. Če ne bo izvoljena, bo iskala službo.

SLS

Franc Pukšič, SLS, ni želel pojasniti, kaj bo počel v prihodnje. Ugiba pa se, da bi lahko vnovič kandidiral za župana občine Destrnik. Njegova poslanska kolega Jakob Presečnik in Janez Ribič se bosta upokojila. Mihael Prevc bo zaprosil za nadomestilo in iskal zaposlitev. Novo zaposlitev bo iskala tudi Jasmina Opec

SDS

V SDS so pojasnili, da se bodo dosedanji poslanci, ki niso bili vnovič izvoljeni, vrnili na prejšnje delovno mesto, v kolikor bo to mogoče, ostali pa si bodo drugo zaposlitev poizkušali poiskati čim prej. Andrej Vizjak je pojasnil, da trenutno zbira ponudbe za bodočo zaposlitev s področja, ki ga obvlada. Zaprosil bo za nadomestilo, vendar ga ne namerava prejemati celotno obdobje. Za nadomestilo bo zaprosil tudi Dragutin Mate. Po petih mandatih pa v pokoj odhaja Jožef Jerovšek

DeSUS

Marija Plevčak, DeSUS, je upokojenka in ne bo koristila poslanskega mandata. Jana Jenko, ki ne bo več sedela v državnem zboru, se dogovarja za vrnitev na nekdanje delovno mesto na Upravni enoti Kranj. Od tega, kako hitro jo bodo sprejeli nazaj, je tudi odvisno, ali bo zaprosila za poslansko nadomestilo, je pojasnila.

SD

Poslanca SD Majda Potrata in Srečko Meh se bosta upokojila. Samo Bevk, ki ni bil izvoljen, bo za začetek zaprosil za nadomestilo, o tem, kako naprej, pa še razmišlja. Za poslansko nadomestilo bo zaprosil tudi Matevž Frangež, ki napoveduje najverjetnejši povratek v podjetništvo. Andreja Črnak Meglič pa se z 2. avgustom vrača na Inštitut RS za socialno varstvo, tako da poslanskega nadomestila ne bo koristila. 

ZaAB

Poslanci ZaAB, ki zapuščajo parlament, še niso napovedali, ali bodo uveljavljali pravico do nadomestila. Del se jih lahko vrne na delovna mesta. Maša Kociper je že napovedala, da ne bo zaprosila za poslansko nadomestilo. Darko Jazbec ostaja kirurg v bolnišnici Ptuj. Mitja Meršol in Jožef Kunič se bosta upokojila, Alojzij Potočnik pa na volitvah niti ni kandidiral. 

Nepovezani poslanci

V novem sklicu parlamenta prav tako ne bo nobenega od nepovezanih poslancev. Matjaž Zanoškar je napovedal, da se bo upokojil, glede kandidature na jesenskih županskih volitvah pa še ne ve. 

Komentarjev 3
  • korisnik_5299 21:38 30.julij 2014.

    Državni zbor je že drugič dobil nezaupnico in bil predčasno razpuščen! Nihče nebi smel dobiti nobenih privilegijev!

  • ARBAJTER 17:22 27.julij 2014.

    Kot da nihče od njih ni vedel, da je mandat omejen? Seveda je najlažje spet v breme ljudi. Bogati so čisto dovolj, da bi zmogli preživeti brez tega denarja.

  • Milka Jauk 16:15 27.julij 2014.

    vse nagnat v rudik delat