Svet
13 ogledov

Kdo bo zdaj služil kruh?

Everest Reuters
Plaz na Everestu zahteval 13 smrtnih žrtev, še tri iščejo.

Včerajšnji plaz je najhujša tragedija, ki se je kdaj zgodila pod vrhom Everesta. Našli so še eno žrtev, tako da zdaj iščejo še tri. Plaz se je sprožil relativno nizko, na višini 5.800 metrov, vendar pa gre za eno najnevarnejših točk na poti na goro. Trije poškodovani so v oskrbi v bolnišnici v Katmanduju.

Šerpe so v petkovih jutranjih urah za turistične alpiniste pripravljale pot za vzpon. Za štiri dni so prekinili vse vzpone na 8.848 metrov visok vrh. Nekateri alpinisti v bazi pa so se povsem odpovedali vzponu in se pripravljajo na odhod domov.

Kdo bo zdaj služil kruh?

Najbolj pretreseni od vseh so sorodniki šerp. Poleg žalosti ob smrti jih preveva skrb, kako se bodo preživljali brez njih. Šerpe so za svoje nevarno delo delo v dveh mesecih zaslužili okoli pet tisoč dolarjev, kar je desetkrat toliko, kot tam znaša povprečna letna plača. 

"Bil je edini, ki je služil v družini. Družina nima nikogar več, ki bi jo podpiral. Nimamo nikogar več, ki bi skrbel za nas," je dejal 17-letni Pindžum, ko je v Katmanduju čakal na posmrtne ostanke svojega strica.

Štirje Hrvati na varnem 

Le 400 metrov od kraja, kjer se je sprožil plaz, so se nahajali tudi štirje hrvaški alpinisti, ki so namenjeni na vrh Lhotse  - del poti je enak kot na Everest, vendar pa so bili v taboru druge odprave.

Komentarjev 1
  • s.i.k. 19:13 20.april 2014.

    .vprašanje vseh Nezaposlenih Vsem Vodilnim. po celem Svetu