Svet
13 ogledov

Kdo je Jorge Mario Bergoglio?

Jorge Mario Bergoglio
1/5
EPA
Novi poglavar rimokatoliške cerkve je jezuit, prihaja iz Argentine. Velja za zmernega kardinala, skromnega in poštenega človeka ter odprtega in preprostega intelektualca.

Kardinal Jorge Mario Bergoglio, ki je danes postal papež Frančišek, prihaja iz Argentine. Rodil se je leta 1936 v Buenos Airesu kot eden od petih otrok. Je prvi papež jezuit in prvi papež, ki prihaja iz Južne Amerike. Študiral je filozofijo in je na jezuitskih univerzah učil literaturo in psihologijo. Pred nastopom papeške funkcije je bil nadškof argentinske prestolnice. Moderniziral je argentinsko cerkev, ki je prej veljala za eno najbolj konzervativnih v Latinski Ameriki. tekoče govori špansko, nemško in italijansko.

Papež, ki se najraje premika peš

Velja za skromnega človeka, ki živi v majhnem stanovanju in je eden redkih kardinalov, ki nima ne šoferja ne avta ter se najraje premika peš ali z javnimi prevozi. Blizu je preprostim, revnim ljudem in delavcem, ki ga imajo za "možjega moža". Znan je tudi po tem, da si je sam kuhal in skrbel zase.

Ko je bil leta 2001 imenovan za kardinala, je Argentince prepričal, naj ne letijo v Rim, da bi proslavili njegov novi položaj, ampak naj denar, ki bi ga porabili za pot, raje razdelijo med revne. Kot kardinal je bil imenovan na številne administrativne položaje znotraj kurije.

Proti istospolnim porokam

Z argentinsko vlado je leta 2011 prišel v konflikt zaradi njegovega ostrega nasprotovanja istospolnim porokam. Zagovarja stališče, da morajo imeti otroci pravico biti vzgojeni z očetom in materjo. Meni, da so istospolne poroke "shema za uničenje Božjega načrta" ter "antropološko nazadovanje". Zelo konzervativne poglede ima tudi na homoseksualnost in splav, ki mu ostro nasprotuje.

Liberalnejši pogled ima glede kontracepcije, ki jo zagovarja kot način preprečevanja širjenja spolnih bolezni.

Ni bil med favoriti

Zaradi njegove starosti (76) ga mnogi niso uvrščali med kandidate favorite za papežki prestol. Je namreč le dve leti mlajši, kot je bil ob izvolitvi leta 2005 njegov predhodnik papež Benedikt XVI. Takrat je prejel precejšen delež glasov kardinalov, zato vendarle ni popolno presenečenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.