Slovenija
61 ogledov

Kdo je v resnici pristojen za migrante?

Idomeni EPA/NAKE BATEV
Črnomaljski svetniki na včerajšnji seji sklenili pozvati vlado, naj se izjasni, ali je vprašanje v zvezi z migranti v pristojnosti občine ali ne. Če je, naj natančno opredelijo, katere so te pristojnosti. Županja poudarja, da naj jim vendar nalijejo čistega vina.

Kot smo že poročali, ali bo v Črnomlju referendum o postavitvi migrantskega centra ali ne, ostaja še nejasno, saj naj bi upravno sodišče nedavno odločilo le o napačno izvedenih postopkih. Iz njihove sodbe ni izhajalo, da bi sodišče v konkretnem primeru dovolilo referendum.

So pa na včerajšnji seji črnomaljski svetniki posegli v sklep, ki je razvnemal strasti v Beli krajini in ki je predstavljal povod za omenjeni referendum. Pobudnik je bil občinski svetnik iz vrst SD-ja Samer Khalil, da bi se izgonili dvomom, ali je občinski svet pristojen za karkšne koli odločitve z migranti, o čemer se ni izreklo niti Upravno sodišče. Odločitev ni bila sprejeta soglasno, z njimi se niso strinjali svetniki iz vrst SDS-a, ki se, kot je znano, zavzemajo za referendum glede migrantskega vprašanja v črnomaljski občini.

Svetniki so razveljavili 5., 6. in 7. točko omenjenega sklepa, ki so se glasile:

5.: V skrajnem primeru, če bo vzpostavitev sprejemno registracijskega  centra neizogibna na območju občine Črnomelj, občinski svet ne pristaja na sprejem in registracijo migrantov, ki bi prečkali HR-SLO mejo izven območja občine Črnomelj. Morebitne ilegalne pribežnike naj policija obravnava na območjih, kjer bodo prijeti;

6.: Občinski svet občine Črnomelj zahteva, da se lokacija za sprejemno registracijski center išče tudi izven občine Črnomelj, nasprotuje pa iskanju lokacije za nastanitveni center na območju občine Črnomelj in cele Bele krajine;

7.: Glede na izkušnje obvladovanja migrantskega toka konec lanskega leta in v začetku letošnjega leta, ki je zajel nekatera okolja, pa Občinski svet občine Črnomelj ocenjuje, da v kolikor do povečanega pretoka migrantov dejansko pride tudi na območju občine Črnomelj, je vsekakor nujno imeti te osebe čim prej pod nadzorom policije in na enem mestu, saj bi se v nasprotnem primeru lahko nenadzorovano gibali po območju občine Črnomelj in s tem lahko ogrožali varnost prebivalcev občine Črnomelj ali povzročali škodo.

"Naj nam nalijejo čistega vina"

Črnomaljski svetniki so sprejeli še sklep, da na vlado naslovijo poziv, naj se izjasni, kdo je sploh pristojen za vprašanje v zvezi z migranti oziroma ali je glede tovrstnih vprašanj občina sploh pristojna odločati.

"Mi imamo uradno tolmačenje ministrstva za javno upravo, da to vprašanje ni v občinski pristojnosti. V javnosti vendarle še vedno obstajajo dvomi glede tega, zato se je občinski svet odločil, da pošljemo vprašanje vladi. Naj jasno povedo, kako in kaj, da se bomo znali odločati. Dajmo si naliti čistega vina. Naj povedo - županja, to moraš oziroma tega ne smeš, ne pa da tavamo v nedorečenosti," še poudarja črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič.

PREBERITE TUDI:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • smejka 17:37 28.januar 2017.

    Naši 'vladarji' se poslužujejo božjih zapovedi.Ker pa jim je računalnik zagodel in izpustil besedico NE, se dogaja kar se.(.. kradi, .. laži..,.. nečistuj, ..pričaj po krivem,...)

  • Milan Novak 18:27 27.januar 2017.

    Dragi občani Črnomlja ,kaj ne veste ,kaj se je pred leti zgodilo v Mariboru ? Županja GOTOFA JE !

  • Avatar praufo
    praufo 18:12 27.januar 2017.

    občine bi morale protestirat v smislu zaščite te države, ker nas ta migracija ogromno stane, seveda če ne bi bilo tako dobre oskrbe, bi se spet oglasili in čivkali borci za človekove pravice, ki živijo od države ... no v ...prikaži več parlamentu so se baje politiki nekako zmenii, da bi strošek po osebi lahko znašal okoli 1900€, pa če tudi je pol manjši je grozljivo ogromen, glede na to, da ni nihče postavil limita koliko folka moramo sprejet ... tukaj lahko pride do ogromnih številk, ki pa res predstavljajo ekonomsko grožnjo tej državi, ... zavedat se je treba koliko beguncev še tava po balkanu, koliko jih čaka v grčiji, da ne govorimo o turčiji ... to so milijoni, ki jih bo nekdo preživljal, folk to ni hec in tako ko je bilo, ne more biti več ... razen če mi zapustimo stanovanja, pa hiše, pa gremo ven na mraz al pa v klet, ta folk pa namestimo na toplo in postanemo humanitarci ... ja zgled naj da tovariš "slovenski če gevara" in podobni populisti, ... odstopite svoja stanovanja, pa pejte žvet v kle