Zdravje > Aktualno
195 ogledov

Kdo poje najbolj pekoč čili

čili z govedino Blanka Kefer
Obiskovalce čaka pekoče doživetje

V Sloveniji imamo Društvo ljubiteljev čilija,  torej tistih, ki obožujejo to popularno in nasploh eno najbolj pekočih začimb na svetu.

Čili | Avtor: Facebook Facebook

Pri nas ji pravijo tudi pekoča paprika, čeprav ne gre za to, rastlina namreč sodi v družino lilij. Čilijev je več vrst, kajenski poper, ki je pri nas najbolj znan kot čili, je mešanica več vrst posušenih čilijev.

Čili oziroma zdravilni ogenj

Pekoč okus mu daje alkaloid kapsaicin, ki je odgovoren tudi za njegove številne zdravilne lastnosti.

Čili je tako odlično zdravilo za glavobol, zgoraj omenjeni alkaloid namreč iz čutnih nevronov črpa nevropeptid, ki deluje kot prenosnik signalov bolečine v osrednji živčni sistem. Ker kapsaicin stimulira izločanje sluzi iz nosu, čili pomaga v boju s kroničnim sinusnim vnetjem.

Zavira raka prostate

Raziskave na miših so pokazale, da kapsaicin povzroči razkroj kar 80 % rakavih celic in vpliva na  množitve kulture celic človeškega raka na prostate,  ker širi kapilare po vsem telesu, pa deluje tudi kot afrodiziak.

Ostrina pospešuje presnovo maščob in ogljikovih hidratov, zato je koristen pri shujševalnih dietah, poleg tega znižuje krvni tlak in raven holesterola v krvi ter ščiti pred srčno-žilnimi obolenji.

Začetek festivala ob deseti uri

Slovenski ljubitelji tej zdravilni sestavini namenjajo festival, tokrat v Šmarju pri Jelšah. 

Sodelovalo bo kar 34 ponudnikov pikantne in ne pikantne hrane iz Slovenije in tujine, saj letos prvič gostijo tri razstavljavce z Madžarske. Pilo se bo čili pivo in prvič tudi čili vino.

Čili še vedno ostaja zaveznik diet, saj pospešuje prebavo. (Foto: Shutterstock) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ena od novosti bo bo  državno prvenstvo za hudičev kotel oziroma tekmovanje v pripravi znane jedi chilli con carne. 

V sklopu festivala bo še državno prvenstvo za zlati habanero. Ponovili bodo lanski naj atraktivnejši del festivala, tekmovanje, kdo poje najbolj pekoč čili.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.