Slovenija
39 ogledov

Znana izžrebana lista kandidatov za Bruselj

Sanjska služba
1/20
Sanjska služba
Izžrebanih je osem kandidatov, ki se bodo v okviru natečaja Sanjska služba na majskih volitvah potegovali za mesto poslanca v Evropskem parlamentu.

Na večernem žrebu je bilo določeno, da bodo na kandidatni listi sledeča imena: Alan Kodrič, Adrijana Kokalj, Uroš Uršič, Sandra Škofic, David Breskvar. Barbara Ložar, Boštjan Novak, Ksenja Korenjak.

"V bazo je vpisanih nekaj čez 3800 kandidatov," je pred žrebanjem, ki je potekalo v kavarni hotela Union dejal Dare Troha iz Sanjske službe. Prepričan je tudi, da jim bo uspelo zbrati 3000 potrebnih podpisov podpore. "Upam si napovedat, da bomo šli na volitve."

Žreb je potekal tako, da so ločili moško in žensko bazo. "Noben spol nočemo postaviti v prevladujočo pozicijo," poudarja Troha. Ali bo prva na listi ženska ali moški, so določili z metanjem kovanca.

Če jim bo uspelo priti v evropski parlament, bo to po besedah Trohe eksperiment, ali neposredna demokracija lahko deluje v praksi. "Zastopali bomo interese kvalitete življenja ljudi, ki jih hoče politika spraviti v funkcijo kapitala. Zavzemamo se za to, da bi se število mandatov v javnih funkcijah omejilo in bodo ljudje imeli možnost odpolklicati voljene predstavnike," pravi Troha.

Na vprašanje, ali bo njihov kandidat neodvisen, odgovarja, da je vsak poslanec dolžan ravnati po svoji vesti. "Nikjer ne piše, da bodo poslanci z nami sodelovali. Mi si tega želimo, a to bo odvisno od njega." Razvijajo model agore, platforme za izmenjavo mnenj, debate tako strokovne kot laične javnosti, na podlagi katere se bo izvoljeni lahko odločal.

Če jim ne bo uspelo, zgodbe po besedah Trohe še ni konec. "Smo ta trenutek največja politična skupnost na slovenskem Facebooku, imamo čez 10.000 všečkov, verjamemo, da se s tako bazo podpornikov v situaciji, v kateri se ta trenutek nahajamo, da nekaj narediti."

Komentarjev 3
  • Jurij Bavdaž 23:10 15.april 2014.

    Prednosti in slabosti žrebanja odločevalcev... http://en.wikipedia.org/wiki/Sortition(za politične funkcije je več prednosti, za kirurge pa več slabosti ;)

  • dragec 10:54 13.april 2014.

    jaz predlagam Tanju Ribič

  • Avatar hal69
    hal69 09:45 13.april 2014.

    Moj glas ima kdorkoli samo, dani eden izmed večnih fac.