Svet
24 ogledov

Kdo so bili glavni organizatorji poskusa terorističnega napada

podgorica policija EPA
Črnogorski posebni državni tožilec Milivoje Katnić je sporočil, da so glavni organizatorji poskusa terorističnega napada na dan parlamentarnih volitev 16. oktobra ruski nacionalisti.

"Organizatorji so ruski nacionalisti. Cilj je bil ustaviti Črno goro na njeni evroatlantski poti, zlasti njen vstop v Nato," je dejal Katnić na izredni novinarski konferenci.

Kot je zatrdil, gre za dve osebi iz nacionalističnih struktur v Rusiji, ki sta, kot je dejal, "menili, da se oblasti v Črni gori ne da zamenjati na volitvah, temveč samo nasilno".

Katnić je nadaljeval, da je bila v Črni gori, Srbiji in Rusiji ustanovljena kriminalna skupina, ki je načrtovala teroristični napad v Črni gori 16. oktobra in likvidacijo premierja Mila Đukanovića, vendar za zdaj nima dokazov, da so bile v načrte vpletene državne strukture omenjenih treh držav. "Nimamo nikakršnih dokazov, da je bila država Rusija na kakršenkoli način vpletena," je povedal tožilec.

Tudi ena od političnih skupin

Tožilstvo je na novinarski konferenci pokazalo fotografije in videoposnetke zaseženih predmetov, ki so jim jih dostavile srbske oblasti, med drugim policijske uniforme in opremo, žico, lisice, kovinske palice in voki-tokije, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Glavni državni tožilec Ivica Stanković in Katnić sta dejala, da obstaja sum, da je bila v organizacijo napada vključena tudi ena od političnih skupin iz Črne gore. "Obstaja utemeljen sum, da gre za politično strukturo in da bi neka oseba, ki bi prišla na oder ob 23. uri, prevzela oblast nad politiki, državljani in teroristi ter ukazala nasilen vstop v skupščino," je dejal Katnić.

Stanković je še dejal, da so se na javnost obrnili zaradi informacij, ki so se pojavile v javnosti in škodijo postopku. "Ker se v delu javnosti pojavljajo informacije, da gre za insceniran dogodek, odločno zanikamo takšne trditve in poudarjam, da ima tožilstvo dokaze za vse do zdaj narejene korake," je poudaril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.