Slovenija
25 ogledov

Kdor se ne zdravi, tvega smrt

Predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so pred Svetom Evrope zavrn Žurnal24 main
Cepiva proti virusu ni. Kdor je okužen, tvega cirozo jeter, raka na jetrih in smrt.

V Sloveniji je z virusom hepatitisa C okužen odstotek populacije, le eden od sedmih okuženih pa za bolezen ve.

Hepatitis je vnetje jeter, ki ga lahko povzročajo različni dejavniki. Najpogostejša virusa sta A in E , ki sta v glavnem bolezni turistov, ki potujejo v tropska in subtropska območja, saj se prenašata z okuženo hrano in vodo. Hepatitisa B in C pa sta lahko resni kronični bolezni, zato ju mnogi označujejo za tiha ubijalca. Prenašata se neposredno z vnosom okužene krvi v telo z nezaščitenim spolnim odnosom z okuženo osebo ali z okužene matere na otroka.

Cepiva proti hepatitisu C še ni

Hepatitis A je možno uspešno preprečiti s pravočasnim cepljenjem pred potovanjem, medtem ko je cepljenje proti hepatitisu B v nacionalnem programu cepljenja otrok. Proti hepatitisu C cepiva še ni, je pa okužbo mogoče pozdraviti z učinkovitimi zdravili, vendar le v primeru, če jo odkrita in zdravljena pravočasno.

Mojca Matičič s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana opozarja, da če okužba ni prepoznana in zdravljena pravočasno, lahko vodi do ciroze jeter, raka na jetrih in smrti. Današnje zdravljenje virusnih hepatitisov je na zavidljivi ravni. Nova zdravila bodo po njenih besedah omogočila, da bodo v bodoče lahko pozdravili skoraj vsakega bolnika, pri katerem bolezen še ni dokončno okvarila organa.

Testiranje je brezplačno

Anonimno in brezplačno testiranje na okužbo z virusoma hepatitisa B in C je na ljubljanski infekcijski kliniki možno vsak ponedeljek med 12. in 14. uro. Danes bo ambulanta še posebej okrepljena, saj bo poleg oddaje majhnega vzorca krvi možen tudi pogovor z zdravnikom.

Vsem, ki omahujejo z odločitvijo o zdravljenju hepatitisa C ali celo z odločitvijo o testiranju na okužbo, bo v bodoče v veliko pomoč tudi Društvo bolnikov s hepatitisom, ki ga bodo ustanovilKdori v septembru in bo namenjeno prav izkoreninjenju hepatitisa C v Sloveniji, še poudarja Matičičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.