Šport > Nogomet
24 ogledov

''Kekove izjave so neprofesionalne''

Srečko Katanec Saša Despot
V drugem delu pogovora za Goal je Srečko Katanec ovrgel napoved Matjaža Keka o gotovi uvrstitvi na Euro 2016, dotaknil se je govoric o grožnjah na SP 1990 in dela z mladimi pri nas.

Prvi mož slovenske izbrane vrste Srečko Katanec ostaja zvest svoji retoriki z začetka kvalifikacij za Euro 2016 in kljub nedavni napovedi enega njegovih predhodnikov Matjaža Keka, da gre Slovenija gotovo na evropsko prvenstvo, ne želi niti slišati za tovrstne špekulacije.

Katanec je v nadaljevanju ponedeljkovega pogovora za Goal povedal, da so takšne napovedi nekoga, ki ni vpet v reprezentančni vsakdan, neresne, medtem ko v slovenski prestolnici čaka, da se mu pred spektakularno tekmo z Anglijo v Stožicah pridružijo vsi reprezentanti.

Kek, trener hrvaške Rijeke, je pred dnevi ekskluzivno za Goal dejal, da so številni nekdanji varovanci zdaj v "najboljših letih" in da gre Slovenija "zagotovo na Euro", toda Katanec mu ni želel prikimati.

"To je brezveze komentirati. Jaz drugemu v zelje ne skačem, tega ne delam," je za Goal dejal Katanec.

"Jaz lahko zanj tudi rečem, da bodo naslednje leto osvojili Evropsko ligo ali pa, da bo naslednje leto prvak, ker ne ve niti, kaj se dogaja z reprezentanco, jaz ne vem, kaj se dogaja pri njem, niti sanja se mi ne, v kakšnih okoliščinah delajo, kakšne probleme imajo z igralci.

"Zato je podati takšno izjavo zame najmanj neresno. Takšno izjavo jemljem kot neresno in absolutno neprofesionalno. Kaj zdaj to pomeni? Ljudje, preberite, če pa ne bom šel, bo kaj? Mi boste 'jeb**i mater'? Mislim, to je grdo."

Veliko prijetnejša tema za Katanca je bil njegov nekdanji klub zagrebški Dinamo, ki je pred kratkim osvojil deseti naslov in nadaljeval s prevlado v hrvaškem nogometu. Nekdanji vezist kluba nikoli ni skrival občudovanja do dela kontroverznega izvršnega predsednika Zdravka Mamića, od zagrebških modrih pa bi se lahko veliko naučili tudi pri nas, je prepričan.

"Pojdite pogledat, zdaj ne vem točnega podatka, a vem, da je Mamić v zadnjih desetih letih prodal, ustvaril igralcev za prek 200 milijonov evrov. To je čudo božje," je dinamovce pohvalil Katanec.

"Trenutno ni nikogar na svetu, ki bi bil tako produktiven, da ima takšno šolo. Lahko jim očitajo karkoli, jaz pa vem, da sem šel sem gledat turnir Nike U-17 in je zmagal Dinamo, potem pa gledaš te fante, da se na najmočnejših turnirjih razvijajo, zmagujejo na vsaki ravni, pridejo tehnično podkovani, hitri, vse … Delajo! Ljudje enostavno delajo."

V primerjavi Dinama s slovenskimi klubi v mlajših selekcijah je razlika po mnenju selektorja zares velika, saj po njegovem mnenju proizvajamo "aerobno nesposobne" igralce, ki jim je odveč oditi že na kakšen krog teka.

"Za slovensko ligo pa bom rekel, da se mi zdi, da pri nas ne delajo. Govorim za mlajše selekcije, ne o ligi. Koliko se teče, kaj se dela, kaj se trenira, koliko se količinsko trenira," je bil kritičen.

"Tu bi se mi lahko precej zamislili. Vsi skupaj. Govorim za mlajše selekcije, U-14, kadeti, bla, bla, bla … Ne verjamem, da še kdo teče. Ja! Res! To je vse umetna trava, na umetni 'travci' je vse fino, potem pa dobivamo generacije igralcev, ki so aerobno nesposobni, tudi enega ne dobiš ven, da bi bil aerobno res sposoben.

"In potrebno je začeti delati, ni le brcanje žoge. Danes je nogomet postal predvsem fizična zadeva in tisto, kaj ti znaš … Danes te pojejo – dajte mi jih deset, ki lahko tečejo in šprintajo, pa jih pojemo!"

Več na Goal.com/si/.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.