Svet
22 ogledov

Kemikalije v nakitu in igračah

nakit EPA
V sistem hitrega obveščanja je bilo lani vnesenih več kot 2000 obvestil o nevarnosti proizvodov, ki se pojavljajo v Evropski uniji in jih je potrebno odstraniti s trga. Največkrat gre za nevarne kemikalije v nakitu in igračah iz Kitajske ali naročene preko spleta.

V sistemu hitrege obveščanja je bilo lani zabeleženih 2 072 opozoril glede nevarnosti proizvodov in 2 745 nadaljnjih ukrepov. Največkrat je bilo potrebno ukrepati na v kategoriji igrač (27 %) in v kategoriji oblačil, tekstila in modnih izdelkov (17 %). Gre za proizvode, ki so bili največkrat prijavljeni že v predhodnem letu.

Nevarne kemikalije

Četrtina prijavljenih izdelkov je nevarnih zaradi kemikalij, ki jih vsebujejo, v 22 odstotkih pa je gre za proizvode, ki lahko povzročijo poškodbe. Najpogostejša obvestila o kemičnem tveganju v letu 2015 so se nanašala na proizvode, kot so modni nakit, ki vsebuje težke kovine, na primer nikelj in svinec, in igrače, ki vsebujejo ftalate, torej mehčalce plastike, ki lahko povzročajo težave s plodnostjo.  Ko država članica objavi opozorilo v sistemu, lahko druge države odkrijejo proizvod na svojem trgu in se odzovejo na prvotno opozorilo.

Naročila iz Kitajske preko spleta

Največ, kar 62 odstotkov nevarnih proizvodov prihaja iz Kitajske, ki je hkrati navečji vir uvoza v EU. Med spornimi izdelki so velikokrat tudi taki, ki morda niso prestali preverjanja varsnosti. Več kot 65 odstotkov Evropejcev nakupuje prek spleta – število spletnih nakupovalcev se je med letoma 2006 in 2015 povečalo za 27 odstotkov.

"Sistem hitrega obveščanja je pripomogel k hitremu usklajevanju odzivov organov za varstvo potrošnikov, da bi s trga odstranili nevarne proizvode po Evropi. Pred nami sta dva izziva: spletna prodaja, s katero proizvodi prek pošte pridejo neposredno do potrošnika, in močna prisotnost kitajskih proizvodov, ki je razvidna iz sistema hitrega obveščanja," pravi Věra Jourová, evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov, ki bo junija obiskala Kitajsko in s kitajskimi sogovorniki razpravljala o varnosti proizvodov.

Sicer pa vsako prijavo v zvezi s proizvodom s poreklom iz Kitajske pošljejo kitajskim organom, tako da lahko ti vprašanje rešujejo neposredno s proizvajalcem ali izvoznikom, če te gospodarske subjekte lahko izsledijo. Do zdaj je Kitajska obravnavala kar 11 540 prijav in sprejela korektivne ukrepe v 3 748 primerih. Pogosto je sledenje izvora proizvoda še vedno težko.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 1
  • malonaokoli 11:53 26.april 2016.

    smo gledali izčrpno oddajo iz nemške preizkovalne skupine znanstvenikov ki so se gibali v Indiji in na Kitajskem...najslabše ocenjeni izdelki so bili za Daichmanovo obutev, ki je utemeljeno zdravju nevarna na bosi nogi.