Svet
152 ogledov

Kenija bo zakurila 170 milijonov dolarjev

okli slonovina kenija kres Profimedias
Kenija se na svojstven način zoperstavlja divjim lovcem, ki pobijajo slone in nosoroge.

V nacionalnem parku v Nairobiju so zbrali več okle več kot 8.000 slonov, ki so jih ubili divji lovci. "Trofeje", ki jih lovci za masten denar prodajajo na črnem trgu, bodo zakurili v soboto, točno ob dvanajstih. Kresa se bo udeležil državni vrh, ki želi divjim lovcem jasno in glasno povedati, da so pripravljeni takšnemu početju narediti konec. Prisotni naj bi bili tudi voditelji nekaterih sosednjih držav.

Na črnem trgu bi dobili 170 milijonov

okli slonovina kenija kres | Avtor: Profimedias Profimedias
Zakurili bodo približno 105 ton slonovine ter tono in pol nosorogovih rogov. Pričakujejo, da bo enajst kupov, gorelo štiri ure. Za omenjeno količino bi divji lovci na črnem trgu lahko dobili več kot 170 milijonov dolarjev. "Iz kenijske perspektive ne bo gorel denar. Edina vrednost, ki jo ima slonovina, je v obliki oklov na živem slonu," je povedal Kitili Mbathi iz službe za prostoživeče živali.

Kenija se je za takšen korak odločila že četrtič. Leta 1989 so to storili prvič, potem ko je populacija slona v petnajstih letih padla s 168.000 na 15.000 živali. Od leta 2008, ko je bila prepoved trgovanja s slonovino začasno dvignjena, da bi lahko države prodale zaloge slonovine, je v rokah divjih lovcev končalo več kot 100.00 slonov

Slon in nosorog v nevarnosti

"Prihodnost afriškega slona in nosoroga še daleč ni varna, dokler obstaja povpraševanje po tovrstnih predmetih," opozarja kenijski predsednik Uhuru Kenyatta. Zavzeli se bodo za popolno prepoved trgovanja s slonovino. Vsakih petnajst minut divji lovci ubijejo enega slona, da bi mu odstranili okle. "Dvomim, da bodo moji pravnuki lahko videli divjega slona v njegovem naravnem okolju," zaskrbljeno pravi Daphne Sheldrick, svetovno znana okoljevarstvenica. 

okli slonovina kenija kres | Avtor: Profimedias Profimedias
Vsi pa se zavedajo, da je treba na prste stopiti tudi tistim, ki slonovino kupujejo. Slonovina, nosorogovi rogovi in drugi deli ogroženih živali se včasih uporabljajo v kitajski medicini. Še bolj pa so zaželeni kot darila v nekaterih azijskih državah, ki predstavljajo največi trg. 

Okoljevarstvenik Richard Leakey je odločen: "Želimo, da postane raba takih izdelkov kot okraskov, kipcev ali prehranskih dodatkov sramotno. Nihče ne bi smel uporabljati zob nekoga drugega, da bi obogatel."

Komentarjev 7
  • JONIJONI 21:10 30.april 2016.

    Vsi obsojate divje lovce a oni samo prodajajo tisto kar svet kupuje. Kdo obsoja bogataša, ki si kupi skulpturo iz slonovine???

  • mph 09:06 30.april 2016.

    Seveda ne pomaga, ker se proti narkokartelom borijo s civiliziranimi metodami. Tako pač ne gre, proti pošastem vseh vrst se ne moreš boriti s prijaznostjo in človečnostjo.

  • Ferluci 07:53 30.april 2016.

    Tudi heroin uničujejo, pa ne pomaga. S tem samo dvigujejo ceno ponudbe in povpraševanja.