Slovenija
76 ogledov

Ker je elektrike prepoceni, bo račun višji

slovenija 15.01.13, elektrika, cenejsa elektrika, kabli, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Zaradi naložbe v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj bomo kmalu plačevali višje račune za elektriko.

Na ministrstvu za infrastrukturo zaradi nizkih cen na trgu elektrike pripravljajo osnutek predloga za uvedbo prednostnega dispečiranja elektrike iz šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), kar bi lahko pomenilo, da bi prispevek za zanesljivost oskrbe iz Teš 6 plačevala gospodinjstva in podjetja. Ukrep bi lahko uvedli v drugi polovici 2017.

"Na ministrstvu za infrastrukturo pripravljamo osnutek za koalicijsko uskladitev predloga, ki bo potem poslan v javno obravnavo," so povedali na ministrstvu. Da je ideja znova aktualna, je ta teden poročal Siol. 

Predvideni strošek dober evro na gospodinjstvo

Vsi odjemalci elektrike bi morali plačati enak prispevek glede na obračunsko moč. Na ministrstvu kot primer navajajo, da bi v primeru nespremenjenih cen na trgu in če bi vlada skupni obseg ukrepa omejila na 20 milijonov evrov na leto, gospodinjstvo z obračunsko močjo sedem kilovatov vsak mesec dodatno plačalo 1,28 evra, ker bi prispevek znašal 0,183 evra na kilovat.

Podražitev šele v drugi polovici leta 2017

Kot so pojasnili na infrastrukturnem ministrstvu, se ukrep predvideva v razmerah dlje trajajočih neobičajno nizkih tržnih cen električne energije po vzoru primerljivih ukrepov drugih držav EU za zagotovitev večje zanesljivosti oskrbe z električno energijo z uporabo domačega primarnega vira energije.

Za uveljavitev sprememb je po navedbah resornega ministrstva potrebna predhodna potrditev Evropske komisije in sprememba energetskega zakona. Začetek veljave ukrepa prednostnega dispečiranja po oceni infrastrukturnega ministrstva verjetno še ne bo možen v prvi polovici leta 2017.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • lotty 08:43 25.november 2016.

    saMA ELEKTRIKA SPLOH N VISOKA.Poglejte položnice koliko je dajatev..raznoraznih,pa omrežnin..-več kot polovico!Alii veste,da je elektro sindikat zelo močen,da imajo zaposleni nadpoprečne božičnice in regrese...dodatke.,zabave,razne športne igre.Plače ne zamujajo in dobro sestavljene pogodbe.Dragi moji,nič ne proizvajajo pa bajno služijo.KJE JE ...prikaži več GOSPODARSTVO V TEJ DRŽAVI?

  • Ferluci 13:26 24.november 2016.

    To je pa to, ko so si šaleški LDS lobisti zagotovili biznis. Važno, da so ovce srečne.

  • Božidar Dinič 19:09 23.november 2016.

    naj v tej termo elektrarni kurijo naše voluharje pje banda frdamana