Slovenija
25 ogledov

Ker je objela prijateljico, ji voznik ni odprl vrat

ljubljana 03.07.08 lpp, mestni avtobus, trola, slovenska ulica; foto:Sasa Despot Saša Despot
Voznik mestnega avtobusa potnici dejal, da takim ljudem ne misli ustavljati. Legebitra: oblike diskriminacije vse bolj prikrite.

"Čakala sem avtobus, in ko sem videla, da prihaja moja številka, sem se poslovila od svoje najboljše prijateljice. Ko je voznik videl, da sem jo objela, mi ni želel odpreti vrat in je odpeljal naprej. Šele ko sem začela teči za avtobusom, mi je ustavil in me spustil nanj, hkrati pa je začel kričati name in me obkladal s prikritimi homofobnimi pripombami, naj se grem nazaj objemat in da ne namerava ustavljati takim ljudem. Ker nisem točno razumela, kaj je mislil, mi je še potnik, ki je sedel za voznikovim hrbtom, navrgel: 'Gubite se, lezbijke!'" je nestrpnost voznika mestnega avtobusa in potnika opisala 28-letna Ana. Zaradi dogodka se je pritožila na LPP, kar so v podjetju potrdili.

Ignoriranje zamenjale brce

"Ob pritožbi potnika voznik opravi pogovor z odgovorno osebo. V tem pogovoru se opredeli, na kaj mora biti v prihodnje pozoren, če pa je pri vozniku zaslediti ponavljajoč se vzorec odnosa do soudeležencev v prometu, primerno ukrepamo," so sporočili z LPP, kjer podobnih prijav do zdaj niso imeli.

V društvu Legebitra ugotavljajo, da oblike diskriminacije in nasilja na podlagi homofobije postajajo vedno bolj prikrite in sofisticirane. "Ne gre več za klofute, brce ter glasno dretje 'peder', 'lezba' in podobno, ampak za prefinjene oblike duševnega nasilja, kot so ignoriranje, zasmehovanje in prišepetavanje," je dejala Eva Gračanin iz Legebitre. Po njenem mnenju je zelo pohvalno, da je potnica ugotovila, da je tudi ignoriranje in zasmehovanje voznika nasilje, ter podala prijavo.

Komentarjev 3
  • inovak 22:00 21.november 2013.

    Znižat plačo takemu in na disciplinsko! Kaj se to pravi, poniževati ljudi, ki mu niso nič naredili! Dosti je brezposelnih, naj ga odpustijo, na njegovo delovno mesto pa se naj prijavi nekdo, ki ni nestrpen do drugačnih!

  • feferon 14:19 21.november 2013.

    Hec je , da se drugi narodi veliko bolj objemajo med seboj. Mi pa tega nekako nismo navajeni. Pa ne mislim na drugače spolno orientirane ljudi.V voznikovem ravnanju se skriva tipičen slovencelj: prešimfati, glodati in obsojati-pa tudi , če nima ...prikaži več pojma za kaj gre...

  • Stolp 08:54 21.november 2013.

    Fora je v tem, da ta verjetno sploh ni bila lezba. Danes je pa res že čisto normalno če se dve prijateljici objameta. Ali pa tudi če nista ravno 'best frendici'. Res ne vem v katerem stoletju živi ta voznik.<br ...prikaži več />In ja, take stvari bi morali striktno prijavljati, ni važno ali je spolna diskriminacijaaa ampak na sploh če se kdo tko obnaša do tebe. Enkrat sem imel poškodbo kolena in sem težko hodil zato sem na postaji počasi vstopil v avtobus, voznik pa me je nadrl kaj sem počasen saj ima zeleno in mora speljati. Z vso silo je pritisnil na gas, da bi gotovo padel, če se ne bi hitro prijel za štango. No, ob izstopu sem si zapomnil registrsko avtobusa in preko e-maila prijavil na LPP. Odgovorili so mi, da so se z voznikom pogovorili, ga opozorili na neprimerno vedenje in da bodo drugič ob podobnem dogodku proti njemu ukrepali.