Svet
5 ogledov

Ker je predebel, mu grozi izgon

debelost moški Shutterstock
Južnoafričanu, ki mu je zaradi čezmerne teže grozil izgon z Nove Zelandije, so danes preložili rok za izvršitev ukrepa za skoraj dve leti. Njegova prihodnost v deželi, ki je sicer tretja po debelosti na svetu, je tako še vedno negotova.

Albert Buitenhuis, ki zdaj tehta 130 kilogramov, se je na ministrstvo obrnil pred dvema mesecema, ker so zavrnili njegovo prošnjo za vizum, razlog pa je obremenitev, ki jo njegova teža pomeni za zdravstveni sistem Nove Zelandije. Pred šestimi leti, ko se je s soprogo Marthie preselil v Christchurch, se je tehtnica ustavila pri 160 kilogramih in vse do zdaj so njegov letni delovni vizum brez težav obnovili. Zdaj so mu delovni vizum podaljšali še za 23 mesecev.

Javno zdravstvo se mu izogiba

Buitenhuisova prihodnost je po boju s sistemom, ki ga je stal na tisoče dolarjev, kljub pridobljenemu vizumu negotova, saj je zaradi stroškov ostal tudi brez doma. V naslednjih dveh letih sicer v državi, ki po debelosti spada v svetovni vrh, ne bo upravičen do storitev javnega zdravstva.

Julija je predstavnik ministrstva za migracije izjavil, da so Buitenhuisa zavrnili, ker je bil zaradi teže podvržen visokemu tveganju za sladkorno bolezen, visok pritisk, bolezni srca, smrčanje in drugo. "Pomembno je, da so vsi priseljenci dovolj zdravi, da stroškovno ne obremenjujejo novozelandskega zdravstvenega sistema," je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.