Slovenija
90 ogledov

Ker je tudi kuhar, je vzor

Srečko Prijatelj in njegova žena Aleksandra v sodni dvorani Žurnal24 main
Premeščen. Srečko Prijatelj se od februarja po zaporu giblje svobodneje. V tretje gre rado. Dve prošnji je vodstvo zapora v času Pahorjeve vlade zavrnilo, v času Janševe pa tretjo odobrilo.

Zapor. Nekdanji poslanec Srečko Prijatelj, ki v zaporu na Dobu prestaja štiriletno zaporno kazen, nima več omejene svobode gibanja in ne živi več le strogo v zaporniški celici.

Prijatelj je bil namreč 21. februarja premeščen na polodprti oddelek zaporov, kjer veljajo milejša pravila. Tja ga je preselilo vodstvo zaporov na Dobu, ki je njegovo prošnjo za premestitev z zaprtega na polodprti oddelek lani enkrat že zavrnilo.

“Prvo prošnjo za premestitev v polodprti oddelek je utemeljil s tem, da doslej ni bil kaznovan in da ima zunaj urejeno življenje ter bi rad poskrbel za normalno preživetje svoje družine in možnosti nadaljnjega študija hčerk. Zdaj pa je bil v polodprti oddelek premeščen na podlagi vloge za premestitev v milejši režim, ki jo je podala njegova žena, in na podlagi ocene, da milejšega režima ne bo zlorabil. Obsojenec ne krši hišnega reda ter delo v zavodu opravlja vestno in odgovorno, poleg tega nikoli prej ni bil kaznovan,” pojasnjuje Jože Podržaj, šef zapora na Dobu.

Prijatelj je za premestitev, odkar je zaprt, skupno prosil že trikrat. Ob dveh prošnjah za premestitev v polodprti oddelek je enkrat zaprosil celo, naj ga premestijo na odprti oddelek na Ig, kjer bi konce tedna preživljal doma. Vodstvo mu tega ni odobrilo.

Brez rešetk

Polodprti oddelek zaporov na Dobu ni strogo varovan z rešetkami in visoko ograjo, ki omejujejo svobodo in gibanje obsojencem na zaprtem oddelku.

Na tem oddelku je Prijatelj bival od konca lanskega aprila, ko so ga na Dob preselili iz zaporov v Kopru. Tam je bil priprt od konca marca 2010, ko ga je policija aretirala zaradi izsiljevanja novogoriškega podjetnika in znanca Marjana Mikuža. Zaradi ogrožanja Mikuževega življenja so Prijatelja septembra 2010 obsodili na štiri leta zapora.

Premeščen že drugič

Prijatelj je bil, odkar je zaprt na Dobu, premeščen že drugič. Neuradno naj bi mu vodstvo zaporov že sredi novembra dodelilo zaporniško celico v povsem novi stavbi. To naj bi storili takoj, ko so v nove prostore začeli preseljevati obsojence zaprtega oddelka zaporov.

Lahko gre ven na kavo

Prijatelj naj bi delal v kuhinji zaporov. Prav zato naj bi vodstvo ocenilo, da je njegovo vedenje vzorno. To je po besedah strokovnjakov za izvrševanje kazenskih sankcij ključno za premestitev na manj strog oddelek, kajti režim na polodprtem oddelku je bistveno milejši. Obsojenci, ki bivajo tam, se smejo svobodneje gibati.

Številnim zaprtim na tem oddelku dovolijo izhode in obiske bližnje okolice, na primer za kosilo in srečanja z družino. Nekateri dobijo tudi prost izhod za konec tedna, da lahko družino obiščejo doma.

V polodprti oddelek so premeščeni tisti obsojenci, ki so si na zaprtem oddelku z vedenjem, delom ali šolanjem prislužili določene ugodnosti. “Takšna premestitev je zanje nagrada,” pojasnjuje doktorica penologije Damijana Žišt.

Preberite še komentar: Volilci volijo tako goljufe kot pohlepne

Komentarjev 3
  • kapibara 14:06 28.maj 2012.

    Grem stavit,da NEbo odsedel predpisanih mu 4. leta...!!

  • Alpin 06:55 30.april 2012.

    Jaz med službo ne morem ven na kosilo, pa malo naokoli, na kavico z ženo, pa tudi vikende sem večinoma v službi.. Kdo je sedaj na slabšem?? Pošten državljan, ki dela in plačuje davke, ali baraba, ki naj bi bil ...prikaži več zaprt in živi na naše stroške?

  • lidija270 02:05 30.april 2012.

    Pravo ime tega gospoda ki si je sam nadel ime Srečko in Priimek Prijatelj je Ismail Mainardi